ßßß Cookit - przepis na Najlepszy biały sos! / Pulpeciki w sosie koperkowym

Najlepszy biały sos! / Pulpeciki w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Biały sos
inaczej zwany sosem beszamelowym pełni w kuchni bardzo dużą rolę. Jest on bazą do różnego rodzaju innych sosów: koperkowego, musztardowego, chrzanowego, czy grzybowego. Poza tym doskonale komponuje się z gotowanymi warzywami, zapiekanymi lub makaronami.
Składniki:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 kopiate łyżki masła (ok. 1/4 kostki)
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Masło wrzucamy do rondla i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie do masła dosypujemy mąkę i ciągle mieszamy aż powstanie zasmażka w kolorze jasnozłotym. Do zasmażki dolewamy mleko oraz dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie gęsty. UWAGA! Beszamel szybko się przypala i najbardziej gęstnieje po ostudzeniu.
No wiec, kiedy biały sos jest gotowy...możemy wyczarować sobie pyszny posiłek:) U mnie na talerzu znalazły pulpeciki w sosie koperkowym. Obiad, który uwielbiam od dziecka, bo najlepszy sos koperkowy robiła moja babcia.
Pulpeciki w sosie koperkowym.
Składniki:
biały sos
pęczek koperku
pół litra bulionu
ząbek czosnku
0,5kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
1 jajko
1 duża cebula pokrojona w kostkę
5 łyżek nieugotowanej kaszy manny lub namoczona czerstwa bułka
odrobina mąki, by obtoczyć pulpety
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
W misce mieszamy mięso mielone, cebulę, jajko oraz kaszę manną/namoczoną bułkę. Doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, majerankiem i formujemy pulpety. Następnie kuleczki obtaczamy w mące. Możemy je najpierw podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Pulpety wkładamy delikatnie do gotującego się bulionu, uważając aby się nie rozleciały. Gotujemy około 15-20min. Gotowe pulpety wyjmujemy na talerz. Bulion przelewamy przez sito, by przecedzić go z szumowin. Do garnka przelewamy około 50-100ml bulionu i dodajemy do niego stopniowo przygotowany wcześniej sos biały (UWAGA! sos musi być gorący, aby się nie zważył). Dokładnie mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety, wsypujemy posiekany koperek oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Razem dusimy przez około 5minut. Podajemy z ziemniaczkami. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/03/najlepszy-biay-sos-pulpeciki-w-sosie.html