Wykonanie
Biały sosinaczej zwany
sosem beszamelowym pełni w kuchni bardzo dużą rolę. Jest on bazą do różnego rodzaju innych
sosów:
koperkowego,
musztardowego,
chrzanowego, czy
grzybowego. Poza tym doskonale komponuje się z gotowanymi warzywami, zapiekanymi lub
makaronami.Składniki:2 szklanki
mleka2 łyżki
mąki2 kopiate łyżki
masła (ok. 1/4 kostki)
sól,
pieprz, szczypta
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:
Masło wrzucamy do rondla i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie do
masła dosypujemy
mąkę i ciągle mieszamy aż powstanie zasmażka w kolorze jasnozłotym. Do zasmażki dolewamy
mleko oraz dodajemy
przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie gęsty. UWAGA! Beszamel szybko się przypala i najbardziej gęstnieje po ostudzeniu.No wiec, kiedy
biały sos jest gotowy...możemy wyczarować sobie pyszny posiłek:) U mnie na talerzu znalazły pulpeciki w sosie
koperkowym. Obiad, który uwielbiam od dziecka, bo najlepszy sos
koperkowy robiła moja babcia.
Pulpeciki w sosie
koperkowym.
Składniki:
biały sospęczek
koperkupół litra
bulionuząbek
czosnku0,5kg
mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)1
jajko1 duża
cebula pokrojona w kostkę5 łyżek nieugotowanej
kaszy manny lub namoczona czerstwa
bułkaodrobina
mąki, by obtoczyć pulpety
sól,
pieprz,
majeranekPrzygotowanie:W misce mieszamy
mięso mielone,
cebulę,
jajko oraz
kaszę manną/namoczoną
bułkę. Doprawiamy wedle uznania
solą,
pieprzem,
majerankiem i formujemy pulpety. Następnie kuleczki obtaczamy w
mące. Możemy je najpierw podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Pulpety wkładamy delikatnie do gotującego się
bulionu, uważając aby się nie rozleciały. Gotujemy około 15-20min. Gotowe pulpety wyjmujemy na talerz.
Bulion przelewamy przez sito, by przecedzić go z szumowin. Do garnka przelewamy około 50-100ml
bulionu i dodajemy do niego stopniowo przygotowany wcześniej
sos biały (UWAGA! sos musi być gorący, aby się nie zważył). Dokładnie mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety, wsypujemy posiekany
koperek oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Razem dusimy przez około 5minut. Podajemy z ziemniaczkami. Smacznego!