ßßß
SKŁADNIKI (na 12 roladek):300 g mąki oraz nieco do podsypania blatu1 łyżeczka soli3 duże jajkatłuszcz do formyNadzienie:1 marchewka50 g wędzonego boczku1 cebula1 ząbek czosnku1 łyżka masła0,5 kg mielonej wieprzowiny1 łyżka suszonego majeranku125 ml bulionu warzywnego2 łyżki bułki tartejsól i pieprzWYKONANIE:Wsyp do miski mąkę i łyżeczkę soli. Dodaj jajka i wymieszaj wszystko na miękkie ciasto. Lekko je zagnieć, po czym schłodź w lodówce przez 30 minut.Nadzienie: obierz i pokrój w małą kostkę marchewkę, cebulę i czosnek. Pokrój drobno boczek. Roztop masło na patelni i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj marchewkę, boczek, mielone mięso oraz majeranek. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż 10 minut na wolnym ogniu, aż mięso się zrumieni, a płyn odparuje. Następnie zdejmij nadzienie z ognia i przestudź.Rozwałkuj ciasto na duży płat na lekko oprószonym mąką blacie. Rozsmaruj na nim masę mięsną i zwiń je, formując roladę. Pokrój ją na 12 części i ułóż je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Polej roladki bulionem warzywnym i posyp bułką tartą. Piecz 30 minut w temperaturze 180 °C, aż ciasto będzie chrupiące, a obłożenie rumiane.
Smacznego!