Wykonanie
Dość często robię taką pieczeń z
mięsa mielonego, bo to uniwersalna i tania potrawa obiadowa, ale też - w wersji na zimno - smaczna domowa
wędlina. Dziś to właściwie pieczeń rzymska, bo z
jajkami na twardo w środku. Na pewno będzie to doskonałe danie na wielkanocny stół.
Składniki na cwibakówkę długości 25 cm :5
jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe)0,5 kg mielonej
wieprzowiny (
karkówka,
łopatka)1
cebula1 łyżka suszonego
lubczyku1 pełna łyżeczka
pieprzu ziołowego1 pełna łyżeczka suszonego
majeranku1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanegokilka plastrów
wędzonego boczku (surowego)
sól do smakuDodatkowo :
masło do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formyPrzygotowanie :
Mięso przekładam do miski, dodaję bardzo drobno posiekaną
cebulę,
przyprawy i surowe
jajko. Wyrabiam dokładnie masę dłonią.
Jajka ugotowane na twardo obieram ze skorupek. Formę dokładnie smaruję
masłem i oprószam
bułką tartą. Wykładam dno formy na grubość ok. 1,5 cm, po czym robię w
masie mięsnej 4 wgłębienia i umieszczam w nich
jajka. Przestrzeń
między jajkami wypełniam
mięsem, wciskając je delikatnie. Przykrywam też
jajka cienką warstwa
mięsa z góry. Całość pieczeni przykrywam plastrami
boczku i wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 45-50 minut. Pieczeń podaję na gorąco, lub jako
wędlinę do kanapek.