Wykonanie
Dzisiejszy klops wyjątkowo nam smakuje, bo jest pikantny i wyrazisty w smaku. To tanie i uniwersalne danie, bo jak zawsze wspaniale smakuje na kanapkach, ale można go podać jako danie obiadowe.
Składniki na formę 8 x 28 cm :1 kg
mięsa wieprzowego, mielonego (
karkówka lub
łopatka)150 g.
wędzonego boczku1 mała czerwona
papryczka chili2
cebule2
jajka3 łyżki
majeranku1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
soli2-3 łyżki
bułki tartejDodatkowo :tłuszcz do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formyPrzygotowanie :Zmielone
mięso przekładam do miski. Bardzo drobno siekam obrane
cebule, podobnie
papryczkę chili (bez pestek).
Boczek pokrojony w małą kosteczke smażę na patelni do zrumienienia, po czym po lekkim przestudzeniu dodaję go do
mięsa (bez wytopionego tłuszczu). Dodaję
cebulę i
chili, wbijam
jajka, dodaję również
przyprawy i
bułkę tartą, dłonią wyrabiam masę przez kilka minut. Foremkę natłuszczam (np.
masłem lub
margaryną) i oprószam dokładnie
bułką tartą. Wkładam masę
mięsną, wciskając ją łyżką by pozbyć się powietrza. Wyrównuję powierzchnię i piekę w temperaturze 190 stopni C. (góra- dół) przez 40 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 160 stopni C. i piekę jeszcze 25 minut. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.