Wykonanie
W moim domu rodzinnym ta pieczeń była obowiązkowa na każdą Wielkanoc. Nie było osoby, która by się nią nie zajadała. Aromatyczna, z pięknym jajecznym oczkiem pozostawiała w tyle nie jedną
szynkę... Do tego robi się ją szybko w porównaniu do innych
wędlin domowych. Zachęcam Was więc do przygotowania jej na tegoroczne święta.SKŁADNIKIok. 1,5 kg
mięsa wieprzowego (np.
łopatka lub
karkówka)7
jajek3
bułki kajzerki (najlepiej czerstwiejące)2
cebule2 łyżki
olejusól,
pieprz (świeżo mielony)dodatkowo: tłuszcz i
bułka tarta do formy
4
jajka gotujemy na twardo, pozostałe zostawiamy surowe.
Bułki moczymy w wodzie.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Następnie mielimy w maszynce
mięso, odciśnięte z
wody bułki i
cebule, doprawiamy
solą,
pieprzem, dodajemy surowe
jajka i wyrabiamy masę jak na kotlety. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (dno i boki) i posypujemy
bułką tartą. Wkładamy 1/3 masy, a na niej układamy
rzędem, jedno za drugim obrane
jajka na twardo. Po bokach
jajek i na wierzchu umieszczamy resztę
mięsa dociskając, by nie powstały w środku dziury. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 - 75 minut (przed wyjęciem najlepiej sprawdźcie czy patyczek nie jest oblepiony niedopieczonym
mięsem).