Wykonanie
Powolutku nadrabiam zaległości blogowe i publikuję przepisy, których dziwnym zbiegiem okoliczności nie ma do tej
pory na blogu.
Pora na kotlety mielone. Miały pojawić się już jakiś czas temu, ale zupełnie nie wychodziły mi zdjęcia. Te może też nie są takie, jakie bym sobie wymarzyła, ale ostatecznie zdecydowałam, że się tutaj znajdą.
Składniki:500 g
wieprzowiny (
łopatka,
karkówka lub
szynka)1 - 2
cebule1 - 2 ząbki
czosnku1 czerstwa
bułka1
jajkobułka tartaolej do smażenia
sól,
pieprzWykonanie:
Bułkę wkładamy do naczynka z
wodą, zanurzamy i czekamy, aż zmięknie.
Mięso mielmy w maszynce.
Cebulę kroimy na ćwiartki i mielimy w następnej kolejności. Wyjmujemy z
wody bułkę i dokładnie odciskamy. Mielimy. Do
mięsa,
cebuli i zmielonej
bułki dodajemy przeciśnięty
czosnek,
jajko i doprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy płaskie kotlety. Każdy obtaczamy w
bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy
olej. Kotlety smażymy partiami z każdej strony przez kilka minut.