Wykonanie
Przypuszczam - nie, właściwie jestem pewna, że dla wielbicieli kotletów mielonych te będą miłą niespodzianką i odmianą. Obecność sporej ilości
żurawiny, która swoją
słodyczą przełamuje smak
mięsa jest tu naprawdę na miejscu :)


Składniki ( na 8-10 sztuk) :0,5 kg
mięsa wieprzowego z
szynki1
jajko1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1/2 szklanki
bułki tartej1/2 pęczka
natki pietruszkiduża garść
suszonej żurawinysól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Do zmielonego
mięsa dodaję
jajko, drobniutko posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszam dokładnie składniki, doprawiam
solą i
pieprzem. Dodaję
bułkę tartą,
żurawinę i posiekaną
pietruszkę, dłonią wyrabiam przez kilka minut, po czym odstawiam masę na 10-15 minut. Po tym czasie formuję podłużne, wrzecionowate kotleciki. Smażę je na rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością
oleju, obracając co kilka minut, by usmażyły się z każdej strony. Na ostatnie 2-3 minuty przykrywam pokrywką.Podaję np. ze smażonymi
kurkami.Przepis autorski.

