ßßß Cookit - przepis na TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE

TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE

nazwa

Wykonanie

Chyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań.
Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany podałam z surówką z pekinki :)
Składniki:
1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę)
cebula
sól, pieprz,
majeranek
ząbek czosnku (jeśli lubimy)
1 namoczona w mleku kajzerka
bułka tarta,
jajko
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa mokrymi dłońmi formować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.
Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym...
Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej TUTAJ, którą wszyscy bardzo lubimy :)
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/tradycyjne-kotlety-mielone.html