Wykonanie
Kotlety mielone, to tradycyjna, polska potrawa. Jem je najczęściej z
ziemniakami, latem z mizerią lub wybranymi warzywami, zimą z
ogórkami kiszonymi. Złote i miękkie kotlety mielone świetnie smakują również z surówką z
kiszonej kapusty, tartymi
burakami, czy
fasolką szparagową, jak w wersji poniżej.
Ziemniaki i warzywa polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia kotletów.


Potrzebne będą:- 500 g
mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej
łopatka lub
karkówka)- 1
bułka (najlepiej czerstwa)- 1
jajko- 1
cebula- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
pieprzu- 1 łyżka
majeranku-
bułka tartaSposób wykonania:1)
Bułkę zalać
wodą i odstawić do namoczenia na ok. 10 minut.2) Do większej miski włożyć zmielone
mięso, drobno posiekaną (lub startą)
cebulę,
jajko,
pieprz,
sól,
majeranek, odciśniętą
bułkę, a następnie wszystko dobrze wymieszać.


3) W trakcie wyrabiania
mięsa należy dodawać po trochu zimnej
wody i wyrabiać tak długo, aż
mięso wchłonie
wodę i nie będzie przywierać do ręki. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.4) Zdegustować w celu sprawdzenia, czy
mięso jest wystarczająco przyprawione.5) Uformować kotlety, obtoczyć w
bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany
olej na patelni, a następnie smażyć z obu stron na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony.


Smacznego =)