Wykonanie
Cześć =) Kotlety mielone, to tradycyjna, polska potrawa. Należą one do potraw najczęściej kojarzonych z dzieciństwem. Podczas przejmowania pałeczki w kulinarnej sztafecie pokoleń, nie ma rady - musimy samodzielnie zrobić kotlety mielone.Kotlety mielone, to taki zwykły, polski posiłek. Można zrobić je na wiele sposobów, dodać różne
przyprawy i
zioła. Każdy ma swój ulubiony sposób, wypracowany przez lata. Ja zazwyczaj robię sposobem babci Krysi, choć w tej wersji zrobiłem sposobem mojej
matki, czyli bez użycia
bułki tartej do panierki. Skupię się bardziej na głównych zasadach przygotowania kotletów mielonych, niż narzucaniu Wam konkretnych dodatków.Kotlety mielone najczęściej jem po prostu z
kartoflami, latem z mizerią, zimą z
ogórkami kiszonymi, po które dziadek zawsze schodzi do piwnicy .Złote i miękkie kotlety mielone, świetnie smakują również z surówką z
kiszonej kapusty czy
buraczkami. Moje dzisiejsze kotlety mielone podałem z
ogórkami kiszonymi od babci Krysi i dziadka Czesława oraz
kartoflami, ugotowanymi na parze w parowarze.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kotletów mielonych w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- 500 g
mielonego mięsa wieprzowego (w tym przypadku była to
łopatka)- 1
bułka (najlepiej czerstwa)- 1
jajko- 1
cebula- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
pieprzu- 1 łyżka
majerankuSposób wykonania:1)
Bułkę zalać
wodą i odstawić do namoczenia na około 10 minut.2) Do większej miski włożyć zmielone
mięso, drobno posiekaną (lub startą)
cebulę,
jajko,
pieprz,
sól,
majeranek, odciśniętą
bułkę, a następnie wszystko dobrze wymieszać.3) W trakcie wyrabiania
mięsa należy dodawać po trochu zimnej
wody i wyrabiać tak długo, aż
mięso wchłonie
wodę i nie będzie przywierać do ręki. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.4) Zdegustować w celu sprawdzenia, czy
mięso jest wystarczająco przyprawione.5) Uformować kotlety i kłaść na dobrze rozgrzany
olej na patelni, a następnie smażyć z obu stron na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony.6)
Ziemniaki i warzywa polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia kotletów.Smacznego =)