ßßß
Potrzebne będą:- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej szynka, ewentualnie łopatka lub karkówka)- 1 bułka (najlepiej czerstwa)- 1 jajko- 1 cebula- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka pieprzu- 1 łyżka majeranku- bułka tartaSposób wykonania:1) Bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia na około 10 minut.2) Do większej miski włożyć zmielone mięso, drobno posiekaną (lub startą) cebulę, jajko, pieprz, sól, majeranek, odciśniętą bułkę, a następnie wszystko dobrze wymieszać.3) W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po trochu zimnej wody i wyrabiać tak długo, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do ręki. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.4) Zdegustować w celu sprawdzenia, czy mięso jest wystarczająco przyprawione.5) Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni, a następnie smażyć z obu stron na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony.6) Ziemniaki i warzywa polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia kotletów.Smacznego =)