Wykonanie
Zgodzicie się ze mną, że kotlety mielone to jeden z najpyszniejszych obiadów? Pewnie dlatego mam na blogu ponad 10 sposobów na ich przygotowanie ;)Mój dzisiejszy pomysł sprawił, że kotlety są wyjątkowo soczyste i delikatne. Trzeba je troszkę inaczej smażyć, bo przez dodatek surowego
ziemniaka wymagają więcej czasu w wysokiej temperaturze, ale to naprawdę ciekawy sposób. Spróbujcie koniecznie!


Składniki na 5-6 dużych kotletów :400 g.
mielonego mięsa wieprzowego (
szynka,
karkówka,
łopatka)ok. 5 cm jasnej części
pora1 średni
ziemniak1 łyżeczka
soli1 łyżka suszonego
majeranku1 łyżka
pieprzu ziołowego1
jajkobułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie :
Pora kroję na cienkie półplasterki i na łyżce
oleju smażę do zeszklenia (bez rumienienia).
Mięso,
jajko,
przyprawy i podsmażonego
pora przekładam do miski, dodaję startego na najdrobniejszej tarce
ziemniaka, dokładnie wyrabiam masę, ewentualnie doprawiam ją do smaku. Formuję dość duże kotlety, każdemu nadając owalny kształt. Panieruję je w
bułce tartej i smażę najpierw po 2-3 minuty z każdej strony (na rumiano), a
potem przykrywam patelnię i smażę jeszcze po 2 minuty z obu stron.

