Wykonanie
Cześć =) Kotlety mielone, to tradycyjna, polska potrawa. Należą one do potraw najczęściej kojarzonych z dzieciństwem. Podczas przejmowania pałeczki w kulinarnej sztafecie pokoleń, nie ma rady - musimy samodzielnie zrobić kotlety mielone.Kotlety mielone, to taki zwykły, polski posiłek. Można zrobić je na wiele sposobów, dodać różne
przyprawy i
zioła. Każdy ma swój ulubiony sposób, wypracowany przez lata. Ja robię sposobem babci Krysi i skupię się bardziej na głównych zasadach przygotowania kotletów mielonych, niż narzucaniu Wam konkretnych dodatków.Kotlety mielone najczęściej jem po prostu z
kartoflami, latem z mizerią (jak w wersji poniżej), zimą z
ogórkami kiszonymi, po których słoik dziadek zawsze schodzi do piwnicy .Złote i miękkie kotlety mielone, świetnie smakują również z surówką z
kiszonej kapusty czy
buraczkami.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kotletów mielonych, jak u babci, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:- 500 g
mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej
szynka, ewentualnie
łopatka lub
karkówka)- 1
bułka (najlepiej czerstwa)- 1
jajko- 1
cebula- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
pieprzu- 1 łyżka
majeranku-
bułka tartaSposób wykonania:1)
Bułkę zalać
wodą i odstawić do namoczenia na około 10 minut.2) Do większej miski włożyć zmielone
mięso, drobno posiekaną (lub startą)
cebulę,
jajko,
pieprz,
sól,
majeranek, odciśniętą
bułkę, a następnie wszystko dobrze wymieszać.3) W trakcie wyrabiania
mięsa należy dodawać po trochu zimnej
wody i wyrabiać tak długo, aż
mięso wchłonie
wodę i nie będzie przywierać do ręki. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.4) Zdegustować w celu sprawdzenia, czy
mięso jest wystarczająco przyprawione.5) Uformować kotlety, obtoczyć w
bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany
olej na patelni, a następnie smażyć z obu stron na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony.6)
Ziemniaki i warzywa polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia kotletów.



Smacznego =)