ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone

Kotlety mielone

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone to tradycyjna polska potrawa. Należą one do potraw najczęściej kojarzonych z dzieciństwem. Podczas przejmowania pałeczki w kulinarnej sztafecie pokoleń, nie ma rady - musimy samodzielnie zrobić kotlety mielone.
Kotlety mielone to taki zwykły, polski posiłek. Można zrobić je na wiele sposobów, dodać różne przyprawy i zioła. Każdy ma swój ulubiony sposób, wypracowany przez lata. Ja robię sposobem babci Krysi i skupię się bardziej na głównych zasadach przygotowania kotletów mielonych, niż narzucaniu wam konkretnych dodatków.
Kotlety mielone najczęściej jem po prostu z ziemniakami, latem z mizerią, zimą z ogórkami kiszonymi.
Złote i miękkie kotlety mielone świetnie smakują również z surówką z kiszonej kapusty czy buraczkami. Na zdjęciu poniżej kotlet mielony podany został z ziemniakami oraz surówka z pomidora, ogórka kiszonego (po których słoik dziadek zawsze schodzi do piwnicy) i cebuli. Ziemniaki można polać tłuszczem pozostałym ze smażenia i pokrychać je.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciem i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 bułka (najlepiej czerstwa)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- bułka tarta
Sposób wykonania:
1) Bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia na ok. 10 minut.
2) Do większej miski włożyć zmielone mięso, drobno posiekaną (lub startą) cebulę, jajko, pieprz, sól i majeranek, a następnie wszystko dobrze wymieszać.
3) Zdegustować w celu sprawdzenia, czy mięso jest wystarczająco przyprawione.
4) Dodać odciśniętą bułkę i wszystko dokładnie wymieszać.
5) W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po trochu zimnej wody i wyrabiać tak długo, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do ręki. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.
6) Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni, a następnie smażyć z obu stron.
A po obiedzie - oczywiście obowiązkowa łyżka tranu =)
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/kotlety-mielone.html