Wykonanie
Przeziębienie jakieś krąży w naszym domu, i chyba dlatego zachciało mi się dziś bardzo tradycyjnego obiadu. Drugie danie to u nas soczyste, wspaniałe kotlety z mielonej
wieprzowiny, z dodatkiem
pora,
pieczarek i przypraw, a do nich bardzo aksamitny i pyszny sos przygotowany na bazie
serka topionego i podduszonych
pieczarek oraz
pora. Jeszcze rosół, ziemniaczki i surówka. Mam nadzieję, że tym pysznym jedzeniem przegonię precz wszystkie wirusy.
Składniki :Kotlety :0,5 kg. mielonej
wieprzowiny (
karkówka,
łopatka)1 średniej wielkości
cebula5 sporych
pieczarekok. 5 cm jasnej części
pora1
jajko3-4 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
czosnku granulowanego
sól,
pieprz do smakuSos :ok. 5 cm jasnej części
pora5 sporych
pieczarek1 łyżeczka
masła1 łyżka
oleju0,5 szklanki
mleka1 duży
serek topiony (
śmietankowy lub z
ziołami)posiekana
natka zielonej
pietruszkisól,
pieprz do smakuDodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie :Kotlety :
cebulę,
pora i
pieczarki kroję drobno i podsmażam (oddzielnie) na małej ilości
oleju. Przekładam je do zmielonego
mięsa, dodaję
jajko,
bułkę tartą i
przyprawy do smaku. Wyrabiam wszystko chwilę razem, by składniki dokładnie się połączyły. Dzielę masę na 6 części, z każdej formuję dość duży kotlet, który po lekkim spłaszczeniu panieruję w
bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażę na rumiano z obu stron (ok. 4-5 minut z każdej strony, na małym ogniu).Sos : na
maśle podsmażam bardzo drobno pokrojonego
pora - do zeszklenia. Zdejmuję wszystko z patelni, wlewam
olej i podsmażam starte na grubej tarce
pieczarki - do odparowania
wody. Łączę
pieczarki z podsmażonym
porem, wlewam
mleko i dodaję
serek topiony. Podgrzewam sos, aż
serek się rozpuści, doprawiam go do smaku
solą i
pieprzem, na koniec dodaję posiekaną
natkę pietruszki.