Wykonanie
Jeśli planujecie wieczór sylwestrowy spędzić w domu to niezależnie, czy dom będzie pełen gości, czy będą w nim tylko domownicy, fajnie
mieć pod ręką smaczne przekąski. Kotleciki, które chcę Wam zaproponować w
sumie nie wyglądają w ogóle na kotlety - raczej jak bułeczki, i myślę, że to może być miłą niespodzianką. Smakują pysznie, bo są pełne warzyw i dzięki temu są niezwykle soczyste, a skorupka z
ciasta francuskiego to prawdziwy rarytas :) Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu.Smakują i na zimno, i na ciepło. Można je przygotować wcześniej, a przed podaniem podgrzać przez kilka minut w gorącym piekarniku.
Składniki na ok. 35-40 sztuk :0,5 kg mielonej
wieprzowiny (
szynka,
karkówka,
łopatka)1
cebula2 ząbki
czosnku1 mała
czerwona papryka3-4
pieczarkimały kawałek posiekanej
kapusty pekińskiej2 garście
rukoli1 łyżeczka
majeranku1
jajko1 łyżka
bułki tartejsól,
pieprz do smaku2-3 płaty
ciasta francuskiegoDodatkowo:
olej do smażenia
mleko do posmarowania
majeranek do oprószeniaPrzygotowanie :Siekam drobno wszystkie warzywa i podsmażam je na niewielkiej ilości
oleju, aż zmiękną. Studzę je i dodaję do zmielonego
mięsa razem z
jajkiem,
bułką tartą i
przyprawami. Mieszam dokładnie masę przez kilka minut, aż wszystkie składniki doskonale się połączą. Formuję kotleciki wielkości dużego
orzecha włoskiego, lekko je spłaszczam i smażę po 2 minuty z obu stron, na lekko rumiany kolor.Z
ciasta francuskiego wycinam obręczą lub dużą szklanką kółka (mniej więcej 2
razy większa średnica, niż w kotlecikach), na każdym kółku układam kotlet i sklejam tak, by cały lub prawie cały był schowany w cieście. Tak przygotowane gotowe kotlety układam na blasze wyłożonej papierem miejscem łączenia do dołu, smaruję ciasto
mlekiem i oprószam
majerankiem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 20 minut - by ciasto się ładnie zarumieniło. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, przykrywam je papierem.Podaję zarówno na ciepło, jak i na zimno.Przepis autorski.