Wykonanie
Składniki:250g
szpinaku,ok.70g
serka topionego,1
cebula,2 ząbki
czosnku,1 łyżka
masła,
sól,
pieprz,
majeranek,1
jajko,500g
mięsa mielonego wieprzowego,
bułka tarta,
olej do smażenia,ok.1/3 szklanki
mleka.Przygotowanie:1/2
cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce
masła oraz z dwoma wyciśniętymi ząbkami
czosnku. Gdy
cebula jest już miękka dodać umyty
szpinak ( wcześniej pourywać grubsze ogonki). Posolić i popieprzyć.
Szpinak podsmażyć do momentu aż będzie miękki i cała
woda odparuje. Od czasu do czasu należy zamieszać. Mieszać drewnianą
łopatką i delikatnie
szpinak rozdrabniać. Na koniec dodać
serek topiony i mieszać do jego roztopienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać
jajko, posypać dwoma łyżkami
bułki tartej, dodać
mleko,
sól,
pieprz,
majeranek i połówkę
cebuli pokrojonej w kostkę.
Mięso dobrze wymieszać. Brać po kawałku
mięsa w dłoń i rozpłaszczyć je, na środek nakładać farsz, zawinąć i skleić boki. Uformować kotlety i obtoczyć w
bułce tartej. Podsmażyć na rozgrzanym
oleju, pod przykryciem z obu stron.
Smacznego!!!