Wykonanie
Składniki :* 300 g
szpinaku (świeżego, mrożonego lub z puszki ),* 250 g
mięsa mielonego wieprzowego,* 250 g
makaronu,* 100 ml
mleka,* 100 g tartego
żółtego sera,* 1 duża
cebula,* 2 ząbki
czosnku,* 2
jajka,* 2 łyżki
masła,* 2 łyżki
oleju do smażenia,*
sól i
pieprz,Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną
wodą.
Szpinak podsmażyć na łyżce
masła wraz z
solą i
pieprzem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na
oleju a następnie dodać
mięso szczyptę
soli i
pieprzu, usmażyć.Do
mleka dodać
jajka, sol i
pieprz, wszystko dobrze wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem.Składniki układać warstwami :
makaron,
szpinak,
mięso (wierzchnią warstwą powinien być
makaron).Zalać zapiekankę
mlekiem z
jajkami.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez 20 minut.Po 20 minutach posypać wierzch startym
żółtym serem i zapiec przez kolejne 10 minut.