W tym roku udało mi się wyhodować trochę swojego szpinaku w ogródku. Nie było go za wiele, ale na jeden raz wystarczyło. Pewnie mogłam go podzielić na dwa razy, ale doszłam do wniosku, że wolę więcej szpinaku w potrawie. Tym razem padło na zapiekankę z makaronu.Składniki :1 opakowanie makaronu1/2 kg szpinaku ( może być mrożony)20 dag sera żółtego1/2 pojemnika śmietany 18%2 jajka2-3 ząbki czosnkusólpieprzkilka łyżek olejuWykonanie:Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Świeży szpinak myję, osuszam i podsmażam na patelni na oleju dodając do niego roztarty czosnek oraz sól do smaku. Formę do zapiekania smaruję masłem i układam na przemian makaron ze szpinakiem. Śmietanę, jajko, sól i pieprz mieszam razem. Do sosu dodaję połowę startego żółtego sera i polewam zapiekankę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 min. Po tym czasie posypuję wierzch pozostałym startym żółtym serem i zapiekam przez chwilę, aż ser się rozpuści. Wyjmuje, kroję i zajadam ze smakiem :)SMACZNEGO!