Wykonanie
Kotlety mielone to przysmak wielu Polaków, głównie mężczyzn. Ja za nimi nie przepadam. Jednak te nadziewane są wyjątkowe. Nietypowe, niby smakują jak te tradycyjne, ale jednak inaczej. Według mnie są smaczniejsze, niż te po staropolsku.Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska", jednak lekko go zmodyfikowałam.
Składniki:- 50 dag
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,- pół szklanki
bułki tartej,- 1/3 szklanki
mleka,- 1
jajko,- 1
białko,- 2
cebule,- kilka grubszych, małych plastrów
żółtego sera (liczba zależna od tego, ile powstanie kotletów),- 1 łyżka
masła,-
sól,
pieprz,
słodka papryka,
majeranek,-
olej do smażenia,-
bułka tarta i
mąka krupczatka do panierowania.Sposób wykonania:Drobno posiekaną jedną
cebulę lekko smażymy na
oleju tak, by się nie zarumieniła. Odkładamy do wystudzenia.
Tartą bułkę zalewamy ciepłym
mlekiem. W misce mieszamy ze sobą
mięso mielone,
cebulę,
jajko,
białko,
bułkę tartą z
mlekiem oraz
przyprawy. W razie potrzeby można dodać więcej
bułki tartej (zależy od jakości
mięsa).Plastry
sera smarujemy lekko
masłem i posypujemy
słodką papryką. Wkładamy do lodówki.Z wymieszanego
mięsa formujemy podłużne, grube płaty. Kładziemy na nie po plasterku
sera i zlepiamy końce, nadając okrągły, płaski kształt, jak to na kotlety mielone przystało :).Tak przygotowane
mięso obtaczamy w
bułce tartej wymieszanej z
mąką krupczatką i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Na mocno rozgrzanym
oleju smażymy kotlety z każdej strony, aż do mocnego zarumienienia się. W trakcie smażenia dodajemy drugą
cebulę pokrojoną na łódeczki. Gotowe
mięso podajemy z usmażoną
cebulą i
ziemniakami.Smacznego!