ßßß
Składniki:- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,- pół szklanki bułki tartej,- 1/3 szklanki mleka,- 1 jajko,- 1 białko,- 2 cebule,- kilka grubszych, małych plastrów żółtego sera (liczba zależna od tego, ile powstanie kotletów),- 1 łyżka masła,- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek,- olej do smażenia,- bułka tarta i mąka krupczatka do panierowania.Sposób wykonania:Drobno posiekaną jedną cebulę lekko smażymy na oleju tak, by się nie zarumieniła. Odkładamy do wystudzenia. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. W misce mieszamy ze sobą mięso mielone, cebulę, jajko, białko, bułkę tartą z mlekiem oraz przyprawy. W razie potrzeby można dodać więcej bułki tartej (zależy od jakości mięsa).Plastry sera smarujemy lekko masłem i posypujemy słodką papryką. Wkładamy do lodówki.Z wymieszanego mięsa formujemy podłużne, grube płaty. Kładziemy na nie po plasterku sera i zlepiamy końce, nadając okrągły, płaski kształt, jak to na kotlety mielone przystało :).Tak przygotowane mięso obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z mąką krupczatką i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Na mocno rozgrzanym oleju smażymy kotlety z każdej strony, aż do mocnego zarumienienia się. W trakcie smażenia dodajemy drugą cebulę pokrojoną na łódeczki. Gotowe mięso podajemy z usmażoną cebulą i ziemniakami.Smacznego!
