Wykonanie
Z zasady nie obchodzę świąt, które mają tyle wspólnego z polską tradycją, co
ser z
mięsem...Danie, które dziś poponuję jest dość dobrym przykładem na to jaki mam stosunek do Walentynek.Ja nie mówią, miło dostać kwiatka, czy
czekoladki albo zostać zaproszonym na randkę ale to co dzieje się przy okazji tego Święta w sklepach, kawiarniach,
radiu, telewizji sprawia, że zaczynam
mieć problemy żołądkowe...Jutro dzień jak codzień i
będę udawać, że nie widzę tych wszystkich wiszących serduszek. Najchętniej bym je przemieliła i zrobiła z nich...kotlety...a tak się składa, że testowałam ostatnio przepis, który niby prosty, ale jednak inny niż ten od mojej mamy no i kryje w sobie małą
ser(c)ową niespodziankę.Robi się je szybko, odgrzać można w piekarniku lub mikrofali...20 min i mamy drugie danie...doskonale nadają się do buły jako istotna część Cheasburgera:)Składniki:
500 g
mięsa mielonego (woł- wiep ale nie koniecznie)1
cebula (raczej większa)1-2 łyżki
bułki tartej (plus więcej do opanierowania)0,5 szklanki
mleka1
jajko1
białko6 plasterków
sera (np.
salami)
masłomielona
słodka paprykasól,
pieprz,
majeranekolej do smażeniaDrobno posiekaną
cebulę podsmażamy na
oleju, lekko solimy i cały czas mieszamy aby ją tylko zeszklić (nie dopuszczamy aby się zarumieniła lub co gorsza przypaliła).
Bułkę tartą zalewamy ciepłym
mlekiem. Plasterki
sera smarujemy lekko
masłem (z obu stron), opruszamy
papryką i wstawiamy do lodówki.Do rozmoczonej
bułki tartej dodajemy
cebulę,
jajko,
białko,
przyprawyi mięszo. Wszystki mieszamy, najlepiej niezawodną, własną ręką a dokłądniej mowiąc, dłonią.Tak całość wyrabiamy na jednolitą masą - jeśli wyda Wam się zbyt rzadka, dodajcie
bułki tartej. Następnie podgrzewamy
olej na patelni i formujemy nasze kotleciki w dłoni zaczynając od części dolnej, na której układamy schłodzony
ser i przykrywamy go drugą wartswą
mięsnej masy. Takie coś panierujemy, czyli obtaczamy w
bułce tartej i na gorący
olej...i już:) Teraz mi przyszło do głowy, że te kotlety mogą także pełnić rolę poczka...
mięsnego z nadzieniem
serowym:) Ależ uniwersalne danie...Smacznego