ßßß
Składniki :Ciasto :1,5 łyżeczki suszonych drożdży0,5 łyżeczki cukru100ml ciepłej wody2,5 szklanki mąki1 łyżeczka soli50ml oliwy50ml wodyFarsz :1 średnia cebula2 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonej bazylii3 łyżeczki suszonej natki pietruszki3 łyżeczki suszonej mięty1 łyżeczka słodkiej papryki0,5 łyżeczki płatków chilli1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendryczerwona paprykasok z cytryny1-2 łyżki oliwy z oliwek1 spory pomidor300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną)4 łyżki koncentratu pomidorowegoszczypta pieprzu kajeńskiegosól, pieprzSos Czosnkowy :200ml jogurtu1 łyżka posiekanej natki pietruszki1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskęsól, pieprzsczypta cukru
Przygotowanie :Ciasto :Drożdże z cukrem rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dokładnie wymieszać. Dodać olej i wodę oraz drożdże, dokładnie wymieszać i wyrabiać aż ciasto się sklei, następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz :W międzyczasie dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, paprykę, zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Następnie dodać pomidora i ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią mięso mielone chwilę przesmażyć po czym dodać zmiksowaną masę cebulową. Smażyć przez kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone, doprawić pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem. Odstawić, aby farsz ostygł.Sos czosnkowy :Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić, aby smaki się połączyły.Przygotowanie lahmacuna :Piekarnik nagrzać do 250 stopni.Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia.Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym.
Smacznego!