ßßß
Składniki :3 niewielkie bakłażany2 średnie cebule2 duże ząbki czosnku1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mielonego cynamonuszczypta płatków chilli250-300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną)20g orzeszków pinii2-3 łyżki natki pietruszki1 łyżka koncentratu pomidorowegopół puszki krojonych pomidorów (200g)sól, pieprzoliwaSos :1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mielonego cynamonu2 łyżki soku z cytryny2 laski cynamonu
Przygotowanie :Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wierzch bakłażanów posmarować oliwą, posolić i mocno popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut.W międzyczasie przygotować farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę wymieszane z kminem, papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.Przygotować sos - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, oprócz laski cynamonu, tę połamać na mniejsze części.Gdy bakłażan będzie upieczony, wyjąć go z piekarnika i pozwolić mu nieco ostygnąć. Następnie delikatnie wydrążyć nieco miąższu (około połowy - 3/4) nieco go rozdrobnić i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć farsz do bakłażanów. Na blachę wlać sos i wrzucić pokruszone laski cynamonu. Przykryć i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut lub do czasu aż bakłażan będzie miękki, a mięso się przyrumieni. Podawać gorące.
Smacznego !
