Wykonanie
Wegetarianie i weganie zapewne na stałe są zaprzyjaźnieni z
soją. I dobrze, bo ziarna soi dostarczają pełnowartościowego
białka, przy czym mają bardzo odpowiedni dla człowieka skład aminokwasów (zapobiega osteoporozie). Mimo, że wegetarianką nie jestem, lubię od czasu do czasu urozmaicić sobie menu, bo zwyczajnie czasem jestem już zmęczona jedzeniem
mięsa... Mięsożerni zwykle twierdzą, że dieta wegetariańska jest niepełnowartościowa, więc warto wspomnieć, że 50 g ziarna
sojowego dziennie zastępuje półtorej szklanki
mleka krowiego albo 150 g
wołowiny! Ponadto wysoka zawartość błonnika w soi poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na
raka jelita grubego oraz pomaga w regulacji poziomu
cukru we
krwi (ma niski indeks glikemiczny - idealna dla diabetyków).
Soja jest również bogatym źródłem minerałów: potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i cynku oraz witaminy E (zapobiega przedwczesnemu starzeniu się), H i witamin z grupy B.Ja podałam z
ryżem, ale myślę, że te pulpeciki smakowałyby też super z
kaszą gryczaną :)

Składniki (ok. 20-25 szt.)Pulpeciki:2 szklanki soi (suchych ziaren)1 średnia
cebulapół małej
papryki czerwonej2 ząbki
czosnku1
jajko1 łyżka
sosu sojowego (ja użyłam
grzybowego) - w wersji bezglutenowej pomijamy i przyprawiamy
solą,
pieprzem2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
imbiru w proszku1 łyżka
skrobi kukurydzianejmąka do panierki (ja użyłam ryżowej)Sos:500ml
soku pomidorowego (zblendowane świeże
pomidory lub sok/przecier z kartonika)3 garście
groszku zielonego mrożonego2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiząbek
czosnkumała
cebulasól morska ziołowa,
pieprz do smakuodrobina
oleju do smażeniaPrzygotowanie:1.
Soję przed gotowaniem moczymy w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Należy wylać
wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować ok. 40-60 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. Osolić dopiero pod koniec, w przeciwnym wypadku wydłuży to czas gotowania. Odstawiamy do ostygnięcia.2. W blenderze/robocie kuchennym miksujemy razem ugotowaną
soję,
paprykę i
cebulę najdrobniej jak tylko można.

3. Przekładamy masę do miski. Dodajemy
sos sojowy, posiekaną
pietruszkę,
jajko,
skrobię,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
imbir i
gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy dłońmi małe kulki (delikatnie bo będą dość kruche).

4. Delikatnie obtaczamy w
mące i układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 15min. w nagrzanym piekarniku na 200st. C.

5. W międzyczasie przygotowujemy sos.W garnuszku na odrobinie
oleju podsmażamy
cebulę i
czosnek (uważając żeby się nie przypalił). Po chwili dodajemy sok/sos
pomidorowy i czekamy, aż się zagotuje. Wrzucamy
groszek i przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dusimy kilka minut i na końcu dodajemy
pietruszkę.4. Jeszcze ciepłym sosem zalewamy pulpeciki i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut.
