ßßß Cookit - przepis na GULASZ RYBNY

GULASZ RYBNY

nazwa

Wykonanie

Gulasz rybny to pyszne, sycące a zarazem lekkie danie. Podany na ciepło z pieczywkiem smakuje rewelacyjnie, polecam.
SKŁADNIKI :
500 g fileta z dorsza lub inna ryba
100 g małży
sól, pieprz ziołowy do smaku
2 jajka
4 łyżki mąki
1/4 szklanka wody
olej do smażenia
Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku. Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony.
SOS :
2 puszki pomidorów krojonych
1 spora cebula
1 szklanka bulionu warzywnego
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podpiec na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. wlewamy pomidory i bulion. Dusimy do miękkości, około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy małże. Doprawiamy sos do smaku, wkładamy kawałki ryby i mieszamy. Gotowy gulasz posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy na ciepło z ryżem lub pieczywem. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/gulasz-rybny.html