ßßß Cookit - przepis na Dorsz z ryżem i warzywami

Dorsz z ryżem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Dorsz jest trudny do usmażenia, ale w tej potrawie nie musimy dbać,
aby kawałki ryby były całe i piękne.
Ryba ma być usmażona.
Dodamy warzywa, sos pomidorowy i ryż a powstanie smaczne danie.
Składniki:
-1 kg dorsza
-3 cebule
-2 marchewki
-czerwona papryka
-10 dkg ryżu ( ugotować na sypko )
-puszka krojonych pomidorów
-sól, pieprz, słodka papryka
-pieprz ziołowy
-czosnek niedźwiedzi lub majeranek
-olej
-2 łyżki miodu
-sok z cytryny
-1/2 szklanki wody
Rybę płuczemy i osuszamy.
Dzielimy na kawałki.
Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i niedźwiedzim czosnkiem.
Skrapiamy olejem.
Marchew kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki
a paprykę w paseczki.
Rybę smażymy z obu stron i zdejmujemy z patelni.
Na olej wrzucamy marchew i cebulę.
Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw.
Dodajemy paprykę.
Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku,
dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut.
Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.
Gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/04/dorsz-z-ryzem-i-warzywami.html