ßßß Cookit - przepis na Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ")

Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ")

nazwa

Wykonanie

Wszyscy z pewnością znają rybę " po grecku ".
My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu.
Składniki:
-1 kg ryby
-7 średnich cebul
-2 koncentraty pomidorowe po 200 ml
-2 marchewki
-4 łyżki miodu
-1/2 szklanki wody
-sól, pieprz, majeranek
-olej do smażenia
Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem,
majerankiem, skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny.
Cebulę kroimy w cienkie ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach.
Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia.
Zdejmujemy z patelni.
Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.
Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smaku
solą i pieprzem i gotujemy ok. 5 minut.
Blendujemy do uzyskania jednolitego sosu.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy porcję sosu a na nim układamy
rybę. Przykrywamy sosem i tak układamy kolejne warstwy.
Na wierzchu musi być sos.
Naczynie przykrywamy pokrywą.
Wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.
Odstawiamy do wystudzenia.
Ryba najbardziej smakuje następnego dnia.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/12/ryba-w-sosie-pomidorowo-miodowym-po.html