Wykonanie

Wszyscy z pewnością znają
rybę " po grecku ".My proponujemy
rybę w naszym, nieco innym wydaniu.Składniki:-1 kg
ryby-7 średnich
cebul-2
koncentraty pomidorowe po 200 ml-2
marchewki-4 łyżki
miodu-1/2 szklanki
wody-
sól,
pieprz,
majeranek-
olej do smażenia

Opłukaną, osuszoną
rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem, skrapiamy
olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny.
Cebulę kroimy w cienkie ćwierćplasterki,
marchew tarkujemy na grubych oczkach.

Rybę podsmażamy na
oleju do zrumienienia.Zdejmujemy z patelni.

Na pozostałym
oleju podsmażamy do zeszklenia
cebulę z
marchewką.Dodajemy
miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut.

Dodajemy
koncentrat pomidorowy i
wodę, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i gotujemy ok. 5 minut.

Blendujemy do uzyskania jednolitego sosu.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy porcję sosu a na nim układamy
rybę. Przykrywamy sosem i tak układamy kolejne warstwy.Na wierzchu musi być sos.Naczynie przykrywamy pokrywą.

Wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.

Odstawiamy do wystudzenia.
Ryba najbardziej smakuje następnego dnia.

Smacznego!