Wykonanie
Wyczarować smakowite danie z
ryby wcale nie jest trudno. Klopsiki z
dorsza w pysznym
sosie pomidorowym z
kaparami zasmakują każdemu. To świetny sposób na przemycenie nielubianej
rybki nie tylko dla dzieci. Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu.
Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego
oregano i
kaparów smakuje wyjątkowo. Bez dokładki się nie obejdzie.Składniki na klopsiki:600 g
filetów z dorsza1
cebula1
jajko4 łyżki
bułki tartej2 łyżki
mąkisól,
pieprznatka zielonej
pietruszkiolej do smażeniaSkładniki na sos:1 puszka krojonych
pomidorów1
cebula1 ząbek
czosnku100 ml
bulionu warzywnego lub
wodyoregano1 łyżeczka
cukru,
sól,
pieprz3 łyżki posiekanych
kaparów (ze słoiczka)1 łyżka
masła gheeWykonanie: z
filetów rybnych usunąć skórę i ewentalnie pozostałe ości.
Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Rybę i
cebulę zemleć w maszynce do
mięsa. Dodać
jajko,
bułkę tartę,
przyprawy i posiekaną
pietruszkę, następnie wyrobić masę. Uformować klopsiki, obtaczać pojedyńczo w
mące i smażyć na rozgrzanym
oleju po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia
czosnek i
cebulę obrać i drobniutko posiekać, następnie zeszklić na
maśle ghee. Dodać pokrojone
pomidory z puszki, puszkę przepłukać
wodą lub
bulionem i dolać do sosu. Dodać
przyprawy, posiekane
kapary i gotować przez kilka minut. Nie blendowałam sosu, lubię jego gruzełkowatą strukturę. Jeśli wolisz jednolitą konsystencję sosu po prostu zblenduj go. Usmażone klopsiki przełóż do garnka z sosem i podgrzewaj je w sosie przez kilka minut. Podawaj suto posypane
oregano lub
natką zielonej
pietruszkiSMACZNEGO !