Wykonanie
Dorsz, najpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki
rybne. Ponieważ
dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów
pieczarki i już nabierają charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane
kapary, kotlety będą super pyszne.Składniki:
4
filety z dorsza1
jajko200 g
pieczarek1
cebula2 łyżki
bułki tartej1 łyżka
masła ghee1 łyżka
kaparów - opcjonalnie
sól,
pieprznatka pietruszkitłuszcz do smażenia
bułka tarta do obtoczeniaWykonanie: z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić
sokiem z cytrynycebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym
maślepieczarki pokroić w drobną kostkę i dołożyć do
cebuli. Podsmażyć, aż do odparowania soku, jaki puściłyfilety zmielić w maszynce do
mięsa lub posiekać nożem. Wymieszać z poduszonymi
pieczarkami. Dodać
jajko, posiekane
kapary,
sól i
pieprz. Dokładnie wyrobić, najlepiej rękąformować owalne kotleciki, obtaczać w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkamiŻYCZĘ SMACZNEGO !