Wykonanie
Zdrowe i smaczne placki z
kaszki kukurydzianej, polane pikantnym sosem- salsą.Słowo salsa pochodzi z Meksyku, gdzie oznacz salse- "sos", które z kolei trafiło do Hiszpanii od łacińskiego słowa salsa (pol."słone") od sal (pol. "
sól"). W Polsce znane było już w XVI wieku -definicję salsy w swoim słowniku łacińsko-polskim zamieścił już w roku 1564 polski leksykograf Jan Mączyński: „w czym co maczają, przysmak, szalsza”. Wspomina o tym w encyklopedii staropolskiej Zygmunt Gloger podając definicję salsy jako "kwaskowatej
przyprawy do potraw, zwykle sos z
octem pieprznym robiony" (źródło: wikipedia)
Składniki:1 ½ szklanki
kaszy kukurydzianej20 dag
kukurydzy z puszki3
jaja1 kostka
bulionu warzywnegosól,
pieprzolejWykonanie:
Kaszę wymieszać ze szklanką zimnej
wody. Zagotować 2 ½ szklanki
wody z kostką
bulionową i łyżką
oleju.
Wlać namoczoną
kaszę, gotować mieszając około 10 minut, aż
kasza będzie miękka i odstawić. Następnie wymieszać z
jajami i
kukurydzą i doprawić. Smażyć na gorącym
oleju na złoty kolor. Podawać z salsą
pomidorową.
Składniki na salsę:4
pomidory1
cebula1
papryczka chilli2 ząbki
czosnku3 łyżki posiekanej
natkisok z cytryny2 łyżki
oliwyWykonanie salsy:
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, opłukać posiekać.
Chilli umyć, przekroić, oczyścić z pestek, posiekać. Do warzyw dodać
natkę pietruszki,
sok z cytryny,
oliwę, zmiażdżony
czosnek. Doprawić
solą i
pieprzem. Salsę wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut.