Wykonanie
Od kiedy odkryłam bulgur, stał się on naszym ulubionym dodatkiem do różnych dań. Właściwie jest tak smaczny, że
mogę go zjadać bez żadnego doprawiania. Jednak ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Bulgur z
pomidorami. Pyszny! Zróbcie koniecznie!Przepis znalazłam tutaj
składniki1 szklanka
kaszy bulgurok1 i 3/4 szklanki
bulionu lub
wody2 dojrzałe
pomidory1
cebulasól,
chilioliwa z oliwekprzygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
Cebulę pokroić w kostkę.
Pomidory pokroić na małe kawałki i i podsmażyć je razem z
cebulą na odrobinie
oliwy w dużym rondlu.Po kilku minutach, dodać opłukaną wcześniej
kaszę.Mieszać przez trzy lub cztery minuty.Wlać do garnka
bulion (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania) dobrze wymieszać.W tym momencie.Można też dodać kilka
płatków chili lub
chili w proszkuDoprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywkąGotowanie bulguru trwa około 10 minut . Trzeba go gotować tak długo, aż płyn odparuje, (jeżeli nadal jest twardy płyn uzupełniamy) a następnie odstawić na około 5 minut. W trakcie gotowania mieszać co jakiś czas aby nie przywarł do dna garnka. Smacznego!