ßßß Cookit - przepis na Bulgur z pomidorami

Bulgur z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Od kiedy odkryłam bulgur, stał się on naszym ulubionym dodatkiem do różnych dań. Właściwie jest tak smaczny, że mogę go zjadać bez żadnego doprawiania. Jednak ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Bulgur z pomidorami. Pyszny! Zróbcie koniecznie!
Przepis znalazłam tutaj
składniki
1 szklanka kaszy bulgur
ok1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody
2 dojrzałe pomidory
1 cebula
sól, chili
oliwa z oliwek
przygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na małe kawałki i i podsmażyć je razem z cebulą na odrobinie oliwy w dużym rondlu.
Po kilku minutach, dodać opłukaną wcześniej kaszę.
Mieszać przez trzy lub cztery minuty.
Wlać do garnka bulion (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania) dobrze wymieszać.
W tym momencie.Można też dodać kilka płatków chili lub chili w proszku
Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką
Gotowanie bulguru trwa około 10 minut . Trzeba go gotować tak długo, aż płyn odparuje, (jeżeli nadal jest twardy płyn uzupełniamy) a następnie odstawić na około 5 minut. W trakcie gotowania mieszać co jakiś czas aby nie przywarł do dna garnka. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/08/bulgur-z-pomidorami.html