Wykonanie
Pasty do
chleba maści wszelakiej to moja wielka miłość. Poniżej kilka ulubionych:
Krem czekoladowy bez
cukru . To jest hit!
Jeszczem nie znalazła człowieka, któremu by to nie smakowało :) Super jest też do mazurka, zamiast masy! Przepis Jadłonomii odweganizowałam ;) i jeszcze ciut uprościłam.Składniki:100 g
daktyli1/4 szklanki
mleka + odrobina jeśli krem okaże się za gęsty przy blendowaniu3 łyżki
kakaomalutka szczypta
soliPrzygotowanie:
Daktyle zalać
mlekiem i zostawić na kilka godzin albo na całą noc w lodówce, to pozwoli
owocom zmięknąć. Dodać
kakao i
sól. Wszystko zblendować na gładki krem i przełożyć do czystego słoika. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej
mleka.Prościej się nie da :)

Zdrowy paprykarz (mam słabość do tego oryginalnego, mama mi go zawsze robiła z
serem żółtym i
majonezem, co jest moim zdaniem połączeniem idealnym!). Wszystkie przepisy podaję z moimi zmianami.Składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej2 nieduże
marchewki1
cebula2 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowego1
liść laurowy2 ziarna
ziela angielskiego1/2 łyżeczki wędzonej
papryki, albo czubata łyżeczka
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
chili2 - 3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
płatków drożdżowych (ja jeszcze nigdy nie dodałam)
sól,
pieprz i
olejPrzygotowanie:
Kaszę ugotować w szklance
wody (przepłukać
kaszę na sitku, zalać
wodą, gotować 13-15 minut od zagotowania, nie mieszać; pozostawić pod pokrywką jeszcze na pół godziny; szczerze polecam gotowanie
kaszy dzień wcześniej).Na patelni rozgrzać
olej.
Cebulę pokroić w
pióra,
marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z
liściem laurowym oraz
zielem angielskim, po chwili dodać koncentrat. Co kilku minut mieszać, zdjąć z patelni kiedy
cebula będzie szklista a
marchewka miękka. Wyłowić liście i
ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia.Przestudzoną
kasze jaglaną połączyć z warzywami, dodać wędzoną
paprykę,
chili,
płatki drożdżowe,
sos sojowy oraz
sól i
pieprz. Wszystko krótko zblendować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.Pasta ze
słonecznika . Super zamiast
masła:Składniki:200 g
słonecznika / 1 1/2 szklanki7
suszonych pomidorówpocięty pęczek
pietruszki3 łyżki
soku z cytryny2 - 4 łyżki
wodysól i
czarny pieprzPrzygotowanie:
Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać.Do naczynia blendera wrzucić namoczony
słonecznik,
suszone pomidory,
sok z cytryny i
pietruszkę. Wszystko zblendować na gęstą i grudkowatą pastę.Dolać dwie łyżki
wody i blendować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością
soli i
czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka.