ßßß Cookit - przepis na Cuda i cudeńka: Bulion warzywny w kostce

Cuda i cudeńka: Bulion warzywny w kostce

nazwa

Wykonanie

A teraz już przechodzę do sedna i przedstawiam bulion warzywny w kostce. Bardzo aromatyczny i dość słony.- W końcu musi zawierać koncentrat bulionu, aby wystarczyło wrzucić 2-3 kostki, a zupa lub sos były wystarczająco aromatyczne.
Sam pomysł podpatrzyłam na blogu Feed me better . Swoją drogą jest to blog młodej kobiety, która postanowiła zmienić całkowicie swój tryb życia i żywienia. Jak twierdzi nie jest na diecie, a po prostu zdrowo się odżywia i pamięta o zachowaniu równowagi.- Mądrze! Na dodatek baaaardzo ciekawie. Znajdziecie tam przepisy na zdrowsze wersje serników, pasztetów, czy obłędnie wyglądające (i zapewne tak też smakujące) przekąski. Jest tam dosłownie wszystko w wersji nie light, a w wersji dokładnie przemyślanej. Polecam!
Składniki na mój bulion warzywny:
8 większych marchewek
4 korzenie pietruszki
średniej wielkości seler
duża cebula
por
1l wody
ok. 1,5 łyżki soli
ok. 10 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta płatków chilli
Wszystkie warzywa umyte i obrane gotujemy w litrze wody razem z listkami laurowymi, zielem angielskim i płatkami chilli.
Wywar powinien się gotować na minimalnym ogniu dość długo, aby był klarowny. To samo dotyczy bulionu mięsnego, który wymaga jeszcze większej delikatności :)
Wywar gotujemy ok. 1,5 godziny, pod koniec dodając pieprz i sól do smaku. Pamiętajcie, aby dać soli trochę więcej, aby kostki były bardziej aromatyczne. Dlatego też w tak małej ilości wody gotujemy podwójną porcję warzyw.
Studzimy bulion i przelewamy najlepiej przez gazę do dzbanka, z którego dalej do pojemników na kostki do lodów.
Po kilku godzinach w zamrażalniku nasze kostki są gotowe! :)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/03/bulion-warzywny-w-kostce.html