Wykonanie
A teraz już przechodzę do sedna i przedstawiam
bulion warzywny w kostce. Bardzo aromatyczny i dość słony.- W końcu musi zawierać koncentrat
bulionu, aby wystarczyło wrzucić 2-3 kostki, a zupa lub sos były wystarczająco aromatyczne.

Sam pomysł podpatrzyłam na blogu Feed me better . Swoją
drogą jest to blog
młodej kobiety, która postanowiła zmienić całkowicie swój tryb życia i żywienia. Jak twierdzi nie jest na diecie, a po prostu zdrowo się odżywia i pamięta o zachowaniu równowagi.- Mądrze! Na dodatek baaaardzo ciekawie. Znajdziecie tam przepisy na zdrowsze wersje serników, pasztetów, czy obłędnie wyglądające (i zapewne tak też smakujące) przekąski. Jest tam dosłownie wszystko w wersji nie light, a w wersji dokładnie przemyślanej. Polecam!Składniki na mój
bulion warzywny:8 większych
marchewek4 korzenie
pietruszkiśredniej wielkości
selerduża
cebulapor1l
wodyok. 1,5 łyżki
soliok. 10 ziarenek
pieprzu2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegoszczypta
płatków chilliWszystkie warzywa umyte i obrane gotujemy w litrze
wody razem z listkami laurowymi,
zielem angielskim i
płatkami chilli.
Wywar powinien się gotować na minimalnym ogniu dość długo, aby był klarowny. To samo dotyczy
bulionu mięsnego, który wymaga jeszcze większej delikatności :)
Wywar gotujemy ok. 1,5 godziny, pod koniec dodając
pieprz i
sól do smaku. Pamiętajcie, aby dać
soli trochę więcej, aby kostki były bardziej aromatyczne. Dlatego też w tak małej ilości
wody gotujemy podwójną porcję warzyw.Studzimy
bulion i przelewamy najlepiej przez gazę do dzbanka, z którego dalej do pojemników na kostki do
lodów.

Po kilku godzinach w zamrażalniku nasze kostki są gotowe! :)