Wykonanie

Najbardziej znany strudel to podawany na ciepło zawijaniec z ciasta półkruchego z
jabłkowym lub
wiśniowym nadzieniem. Kojarzony przede wszystkim z kuchnią austriacką i z tego względu popularny na ziemiach dawnej Galicji.Ja proponuję Wam wersję „konkretną”, czyli z
mięsem i warzywami. Ponadto, zamiast ciasta półkruchego użyłam francuskiego.4 porcjePrzygotowanie: ok. 40 min.Pieczenie: ok. 60 min.Składniki275g
ciasta francuskiegonadzienie1
żółtkomak (do dekoracji)Nadzienie300g
piersi z kurczakasok z 1/3
cytrynychilli (świeże lub suszone
płatki)200g
batata (słodki
ziemniak)200g
czerwonej papryki40g
czerwonej cebuliświeży
tymianek½ ząbka
czosnku30g
suszonych pomidorów w
oleju15g
kaparów60g
sera pleśniowego3 łyżki
natki pietruszki1 łyżka
bazyliioliwa z oliweksólPrzygotowanieNadzieniePokrój
kurczaka w ok. 1 cm kostkę i zamarynuj w
soku z cytryny,
chilli (ilość wg uznania) i
oliwie z oliwek. Wstaw do lodówki (zdj. 1).Pokrój
batat,
paprykę i
cebulę w ok. 0,5 cm kostkę i wymieszaj z wyciśniętym
czosnkiem,
tymiankiem,
oliwą z oliwek i
solą (zdj. 2).Rozłóż równomiernie na blasze (zdj. 3) i piecz w temp. 170 st. C przez 15-20 min.Podczas, gdy warzywa są w piekarniku pokrój
pomidory suszone w kostkę oraz posiekaj
pietruszkę i podrzyj
bazylię i wymieszaj z
kaparami. Podziel
ser pleśniowy na kawałki (zdj. 4).Rozgrzej patelnię grilową lub zwykłą do wysokiej temperatury i wrzuć na nią osolonego
kurczaka i
chilli (zdj. 5).Smaż krótko – po ok 1 minucie sprawdź czy
mięso nabrało koloru i obróć.
Kurczak ma się tylko zarumienić, w środku będzie surowy (zdj. 6).Połącz pieczone warzywa z
kurczakiem oraz mieszanką
pomidorów i
sera. Dopraw do smaku (zdj. 7).StrudelWyjmij
ciasto francuskie z lodówki i rozwiń na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.Rozłóż nadzienie wzdłuż długości ciasta, pozostawiając ok. 2 cm krawędzi z jednej strony, a z drugiej taką szerokość ciasta, aby można było nim owinąć nadzienie (zdj. 8).Rozbełtaj
żółtko z łyżką
wody i posmaruj odkryte powierzchnie ciasta (zdj. 8).
Owiń nadzienie, łącząc wszystke krawędzie i sklejając je (zdj. 9).Posmaruj strudel pozostałym
żółtkiem i posyp
makiem (zdj. 9).Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 60 min. (zdj. 10).Wersja dla wegetarian: usunąć
kurczaka z przepisu, użyć wiecej warzyw i
sera.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u








