ßßß Cookit - przepis na Strudel z batatem, kurczakiem i serem pleśniowym

Strudel z batatem, kurczakiem i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Najbardziej znany strudel to podawany na ciepło zawijaniec z ciasta półkruchego z jabłkowym lub wiśniowym nadzieniem. Kojarzony przede wszystkim z kuchnią austriacką i z tego względu popularny na ziemiach dawnej Galicji.
Ja proponuję Wam wersję „konkretną”, czyli z mięsem i warzywami. Ponadto, zamiast ciasta półkruchego użyłam francuskiego.
4 porcje
Przygotowanie: ok. 40 min.
Pieczenie: ok. 60 min.
Składniki
275g ciasta francuskiego
nadzienie
1 żółtko
mak (do dekoracji)
Nadzienie
300g piersi z kurczaka
sok z 1/3 cytryny
chilli (świeże lub suszone płatki)
200g batata (słodki ziemniak)
200g czerwonej papryki
40g czerwonej cebuli
świeży tymianek
½ ząbka czosnku
30g suszonych pomidorów w oleju
15g kaparów
60g sera pleśniowego
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżka bazylii
oliwa z oliwek
sól
Przygotowanie
Nadzienie
Pokrój kurczaka w ok. 1 cm kostkę i zamarynuj w soku z cytryny, chilli (ilość wg uznania) i oliwie z oliwek. Wstaw do lodówki (zdj. 1).
Pokrój batat, paprykę i cebulę w ok. 0,5 cm kostkę i wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem,tymiankiem, oliwą z oliwek i solą (zdj. 2).
Rozłóż równomiernie na blasze (zdj. 3) i piecz w temp. 170 st. C przez 15-20 min.
Podczas, gdy warzywa są w piekarniku pokrój pomidory suszone w kostkę oraz posiekaj pietruszkę i podrzyj bazylię i wymieszaj z kaparami. Podziel ser pleśniowy na kawałki (zdj. 4).
Rozgrzej patelnię grilową lub zwykłą do wysokiej temperatury i wrzuć na nią osolonego kurczaka i chilli (zdj. 5).
Smaż krótko – po ok 1 minucie sprawdź czy mięso nabrało koloru i obróć. Kurczak ma się tylko zarumienić, w środku będzie surowy (zdj. 6).
Połącz pieczone warzywa z kurczakiem oraz mieszanką pomidorów i sera. Dopraw do smaku (zdj. 7).
Strudel
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i rozwiń na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
Rozłóż nadzienie wzdłuż długości ciasta, pozostawiając ok. 2 cm krawędzi z jednej strony, a z drugiej taką szerokość ciasta, aby można było nim owinąć nadzienie (zdj. 8).
Rozbełtaj żółtko z łyżką wody i posmaruj odkryte powierzchnie ciasta (zdj. 8).
Owiń nadzienie, łącząc wszystke krawędzie i sklejając je (zdj. 9).
Posmaruj strudel pozostałym żółtkiem i posyp makiem (zdj. 9).
Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 60 min. (zdj. 10).
Wersja dla wegetarian: usunąć kurczaka z przepisu, użyć wiecej warzyw i sera.
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u
Źródło:http://doprawswojswiat.blogspot.com/2015/01/strudel-z-batatem-kurczakiem-i-serem.html