Wykonanie

Składniki na pulpety:0,5 kg
łopatki wieprzowej0,5 kg
szynki wieprzowej2
cebule1
bułka namoczona w
mleku1jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%sól,
pieprz świeżo zmielony1 łyżeczka
maggi w płynie1 łyżeczka
majeranku roztartego w dłoniach2
kostki bulionu z drobiu


1 litr
wodySposób wykonania :
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na
oleju, ostudzić.
Bułkę namoczyć w
mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić.
Mięsa zmielić. W trakcie
mielenia mięs, zmielić również
bułkę i
cebulę. Przełożyć
mięso do miski, dodać
jajko,
śmietanę,
przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki i wkładać do wrzącej
wody z dodatkiem kostek
bulionowych. Gotować na małym ogniu około 18 minut.
Sos pomidorowy:5 świeżych
pomidorów1
czerwona papryka5 ząbków
czosnku2
cebule1 łyżeczka
ziół prowansalskich francuskich½ łyżeczki
cukru2
liście laurowe3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octu winnego½ szklanki
wywaru z gotowanych pulpetów100 ml.
śmietana 18%SólPieprz świeżo zmielonyNa
oliwie zeszklić pokrojony
czosnek i
cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki
pomidory i
paprykę. Chwilę poddusić, dodać
liść laurowy,
zioła prowansalskie,
ocet winny. Podlać
wywarem w którym gotowały się pulpety i trzymać na małym ogniu do miękkości
pomidorów i
papryki. Doprawić
solą,
cukrem i
pieprzem. Usunąć
liść laurowy, całość zmiksować blnderem, przecedzić przez sito, dodać
śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować.Ugotowane pulpety, włożyć do sosu, podgrzać. Podawać z młodymi
ziemniakami.