Wykonanie
Traditional cabbage rolls with meat and rice


Składniki:1 główka
kapusta biała0,5 kg
łopatka wieprzowa0,5 kg
szynka wieprzowa2
cebule10 dag
ryż2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%sól,
pieprz czarny,
majeranek0,7 l.
bulion z drobiuSos pomidorowy:1 puszka
pomidory pelatti1
czerwona papryka
2 ząbki
czosnku2
cebule0,5 łyżeczki
ziół prowansalskich francuskich½ łyżeczki
cukru2
liście laurowe3
ziele angielskie2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octu winnego1 szklanka
wywaru z gotowanych gołąbków100 ml.
śmietana 18%SólPieprz świeżo zmielonySposób wykonania:Z
kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej
wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia,
ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć na sicie.
Ryż ugotować na półmiękko.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić.
Mięsa zmielić razem z przesmażoną
cebulą.Dodać ugotowany
ryż,
śmietanę,
przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych.
Mięso rozłożyć na liściach
kapusty, zrolować i ułożyć gołąbki jeden obok drugiego. Podlać
bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 oC piekarnika. Piec około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę.
Sos pomidorowy:Na
oliwie zeszklić pokrojony
czosnek i
cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki
pomidory i
paprykę. Chwilę poddusić, dodać
liść laurowy,
zioła prowansalskie,
ocet winny. Podlać
wywarem w którym piekły sie gołąbki i trzymać na małym ogniu do miękkości
pomidorów i
papryki. Doprawić
solą,
cukrem i
pieprzem. Usunąć
liść laurowy, całość zmiksować blnderem, przecedzić przez sito, dodać
śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować. Sosem zalać gorące gołąbki.