ßßß Cookit - przepis na Keczup domowej roboty

Keczup domowej roboty

nazwa

Wykonanie

Taki keczup jest pracochłonny, ale przede wszystkim zdrowy: nie zawiera konserwantów, ani żadnych aromatów "identycznych z naturalnym" ;) To 100% pomidorów.
- 5 kg pomidorów
- 5 cebul
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 szklanki octu winnego
- 20 dkg. cukru
- 2 łyżki soli
- 4 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- główka czosnku
Pomidory ze skórką kroimy na ćwiartki, cebulę w talarki. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Dusimy wszystko pod przykryciem około 0,5 godziny. Masę pomidorową przecieramy przez gęste sito. Dodajemy resztę przypraw, oprócz czosnku, następnie znowu dusimy wszystko na małym ogniu - około 3 godz. Na pół godziny przed końcem duszenia dodajemy zmiażdżony czosnek.
Gorący keczup rozlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem aż do wystygnięcia.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/keczup-domowej-roboty.html