Taki keczup jest pracochłonny, ale przede wszystkim zdrowy: nie zawiera konserwantów, ani żadnych aromatów "identycznych z naturalnym" ;) To 100% pomidorów. - 5 kg pomidorów - 5 cebul - 1 łyżeczka pieprzu - 0,5 szklanki octu winnego - 20 dkg. cukru - 2 łyżki soli - 4 liście laurowe - 8 ziarenek ziela angielskiego - główka czosnku Pomidory ze skórką kroimy na ćwiartki, cebulę w talarki. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Dusimy wszystko pod przykryciem około 0,5 godziny. Masę pomidorową przecieramy przez gęste sito. Dodajemy resztę przypraw, oprócz czosnku, następnie znowu dusimy wszystko na małym ogniu - około 3 godz. Na pół godziny przed końcem duszenia dodajemy zmiażdżony czosnek. Gorący keczup rozlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem aż do wystygnięcia.