Taki keczup jest pracochłonny, ale przede wszystkim zdrowy: nie zawiera konserwantów, ani żadnych aromatów "identycznych z naturalnym" ;) To 100% pomidorów.- 5 kg pomidorów- 5 cebul- 1 łyżeczka pieprzu- 0,5 szklanki octu winnego- 20 dkg. cukru- 2 łyżki soli- 4 liście laurowe- 8 ziarenek ziela angielskiego- główka czosnkuPomidory ze skórką kroimy na ćwiartki, cebulę w talarki. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Dusimy wszystko pod przykryciem około 0,5 godziny. Masę pomidorową przecieramy przez gęste sito. Dodajemy resztę przypraw, oprócz czosnku, następnie znowu dusimy wszystko na małym ogniu - około 3 godz. Na pół godziny przed końcem duszenia dodajemy zmiażdżony czosnek.Gorący keczup rozlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem aż do wystygnięcia.