ßßß


4 średnie mocno dojrzałe banany ( masa po obraniu to około 450 - 500 gramów)2 szklanki mąki pszennej (sprawdzi się również orkiszowa)0,5 szklanki cukru ( świetny będzie brązowy)130 gramów masła lub margaryny2 łyżki oleju lub kwaśnej gęstej śmietany2 jaja1 łyżka cukru waniliowego1 płaska łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli+moje dodatki:2 łyżeczki ciemnego kakao1,5 garści orzechów (można użyć ulubionych, pomieszać rodzaje)1,5 garści rodzynek i suszonej żurawiny (wymieszałam w równych proporcjach)100 gramów gorzkiej czekolady2 łyżki mąki do obtoczenia rodzynek i żurawinypolewa czekoladowa:100 gramów masła lub margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki mleka2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wodydo posypania:np. wiórki kokosowemaczek cukrowy złotyRodzynki i żurawinę przelać obficie wrzątkiem, dobrze odsączyć, obtoczyć w mące.Czekoladę posiekać na kawałki średniej wielkości.Banany dobrze pognieść lub utrzeć blenderem.
Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.Jaja utrzeć krótko z cukrami, dodać pulpę bananową, stopione i schłodzone masło (ewentualnie margarynę), kakao, olej lub śmietanę, wszystko zmiksować lub utrzeć łyżką do połączenia składników, nie za długo.Do ciasta dodać bakalie i czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką.
Kwadratową blaszkę o boku 22 - 24 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm lub dłuższą foremkę keksową 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 50 minut, do tzw "suchego patyczka".Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu.Następnie przygotowujemy polewę.Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po ostudzonym cieście.Następnie wkładamy do lodówki, kiedy polewa będzie w połowie zastygania ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.

