Wykonanie
Przepis dostałam od przyjaciółki Lidzi...dziękuję ! :)Ciacho ma wiele zalet, na przykład:1. Szybkie2. Proste3. Rozwojowe - można dodać do niego ulubione
bakalie,
miód, powidła,
dżem,
śmietanę...4. Wyjdzie zawsze i każdemu.5. Wilgotne, również na drugi dzień.6. Bez miksera też się uda, można z powodzeniem użyć trzepaczki rózgowej lub po prostu łyżki.No i co? Prawda, że superowe? :)



4 średnie mocno dojrzałe
banany ( masa po obraniu to około 450 - 500 gramów)2 szklanki
mąki pszennej (sprawdzi się również orkiszowa)0,5 szklanki
cukru ( świetny będzie brązowy)130 gramów
masła lub
margaryny2 łyżki
oleju lub kwaśnej gęstej
śmietany2
jaja1 łyżka
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
sody2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli+moje dodatki:2 łyżeczki ciemnego
kakao1,5 garści
orzechów (można użyć ulubionych, pomieszać rodzaje)1,5 garści
rodzynek i
suszonej żurawiny (wymieszałam w równych proporcjach)100 gramów
gorzkiej czekolady2 łyżki
mąki do obtoczenia
rodzynek i
żurawinypolewa czekoladowa:100 gramów
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mleka2 kopiaste łyżeczki ciemnego
kakao1 łyżeczka
żelatyny + 50 ml ciepłej
wodydo posypania:np.
wiórki kokosowemaczek
cukrowy złoty
Rodzynki i
żurawinę przelać obficie wrzątkiem, dobrze odsączyć, obtoczyć w
mące.
Czekoladę posiekać na kawałki średniej wielkości.
Banany dobrze pognieść lub utrzeć blenderem.
Mąkę przesiać z
solą,
proszkiem do pieczenia i
sodą.
Jaja utrzeć krótko z
cukrami, dodać pulpę
bananową, stopione i schłodzone
masło (ewentualnie
margarynę),
kakao,
olej lub
śmietanę, wszystko zmiksować lub utrzeć łyżką do połączenia składników, nie za długo.Do ciasta dodać
bakalie i
czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką.

Kwadratową blaszkę o
boku 22 - 24 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm lub dłuższą foremkę keksową 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 50 minut, do tzw "suchego patyczka".Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu.Następnie przygotowujemy polewę.
Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.Do rondelka wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier puder,
kakao, wlewamy
mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy
żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po ostudzonym cieście.Następnie wkładamy do lodówki, kiedy polewa będzie w połowie zastygania ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.


