Wykonanie
Cześć :)Dzisiaj kolejna słodkość, z wielu słodkości, które tu znajdziecie :)Kto lubi batony Snickers, ręka w górę :)Przepis wykonany na podstawie przepisu z Moje Wypieki .Składniki:Ciasto:225 g
mąki pszennej100 g
cukru1
jajko150 ml
mleka50 ml
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego2 batony Snickers (posiekane)szczypta
soliSos karmelowy:125 g
cukru75 ml
śmietany 30%/36%(w temp. pokojowej)25 g
masła2 łyżki
wodyDekoracja:500 ml
śmietany 30%/36% (schłodzona)3 łyżki
cukru pudrubatony Snickers (ilość wedle uznania, posiekane)Wykonanie:Zaczynamy od zrobienia babeczek - suche składniki do jednej miski, mokre do drugiej(mieszamy je) i łączymy stopniowo suche z mokrym, zawsze dodając suche do mokrego, mogą pozostać grudki. Dodajemy na koniec posiekane batony.Foremki na babeczki wypełniamy
ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy w 180 st. ok. 25 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu całkowicie studzimy.W tym czasie możemy zrobić sos - najpierw podgrzewamy
wodę razem z
cukrem, aż
woda wyparuje i powstanie karmel (najpierw powstanie lekko zbrylona masa). Po uzyskaniu ładnego koloru karmelowego zestawiamy rondelek z kuchenki, dodajemy
śmietanę i
masło, szybko mieszamy. Sos studzimy.Teraz
pora na ubicie
śmietany - zatem ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy
cukier puder.
Dekorację babeczek pozostawiam Waszej wyobraźni - moją możecie zobaczyć na załączonym zdjęciu :)Smacznego!