Wykonanie
Meduzy
składniki* 35 dag
maki pszennej* 3
jajka* 2 czubate łyżki
cukru* 2,5 dag
masła* 3 łyżki słodkiej
śmietany* szczypta
soli* 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia (niekoniecznie)*
cukier puder* owocowa
herbatka rozpuszczalna granulowana (leśna, truskawkowa, malinowa)*
olej do smażeniasposób wykonania
Masło roztopić i wystudzić.
Jajka ubić z
cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone
masło,
śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą
mąkę z
solą (i
proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną
mąki.Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy tym
mąką, gdyż ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka i nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi.Rozgrzać
olej w garnku i smażyć po kilka kółek na raz jak
faworki z jednej i drugiej strony na złoty kolor.Usmażone placuszki wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru
oleju.Wystudzone układać w misce, posypując
cukrem pudrem i rozkruszoną
herbatką przesiewaną przez sitko.