ßßß Cookit - przepis na Kruche grzybki

Kruche grzybki

nazwa

Wykonanie

Ciekawa i smaczna ozdoba stołu :)
Składniki
ciasto:
0,5 kostki margaryny
1,5 szklanki mąki
0,5 małego kubka śmietany
1 jajko
dodatkowo:
2 łyżki powideł
wiórki kokosowe
polewa czekoladowa:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
1/4 kostki margaryny
2 łyżki kakao
masa budyniowa:
1 kostka masła
2 szklanki mleka
2 jajka
po 2 łyżki mąki pszennej, ziemniaczanej i cukru
cukier waniliowy
1/2 kieliszka spirytusu
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować. Foremki na babeczki posmarować z zewnątrz rozpuszczonym masłem. Szklanką wyciąć 17 krążków i nakleić je na foremki. 17 krążków wyciąć foremką na babeczki i w środku każdego krążka wyciąć dziurkę. Resztę ciasta pokroić na 17 trójkątów, każdy posmarować powidłami i zwinąć. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone części grzybków ostudzić. Przygotować polewę. Cukier i mleko podgrzać, ale nie gotować, dodać margarynę rozpuścić, zdjąć z gazu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Czapeczki grzybków posmarować polewą. Schłodzić. Jajka roztrzepać z cukrami i mąkami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać jajka i mieszać do zgęstnienia masy. Gotować przez 2-3 minuty. Budyń wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyń, na koniec wlać spirytus. Do czapeczek nakładać masę, przykrywać krążkami i do dziurek włożyć nóżki. Każdą nóżkę zanurzyć w roztrzepanym białku i wiórkach. Całość schłodzić.
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/kruche_grzybki.htm