Wykonanie
Ciekawa i smaczna ozdoba stołu :)Składnikiciasto:0,5 kostki
margaryny1,5 szklanki
mąki0,5 małego kubka
śmietany1
jajkododatkowo:2 łyżki powideł
wiórki kokosowepolewa czekoladowa:1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mleka1/4 kostki
margaryny2 łyżki
kakaomasa budyniowa:1 kostka
masła2 szklanki
mleka2
jajkapo 2 łyżki
mąki pszennej, ziemniaczanej i
cukrucukier waniliowy1/2 kieliszka
spirytusuSposób przygotowaniaSkładniki na ciasto zagnieść, rozwałkować. Foremki na babeczki posmarować z zewnątrz rozpuszczonym
masłem. Szklanką wyciąć 17 krążków i nakleić je na foremki. 17 krążków wyciąć foremką na babeczki i w środku każdego krążka wyciąć dziurkę. Resztę ciasta pokroić na 17 trójkątów, każdy posmarować powidłami i zwinąć. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone części
grzybków ostudzić. Przygotować polewę.
Cukier i
mleko podgrzać, ale nie gotować, dodać
margarynę rozpuścić, zdjąć z gazu, dodać
kakao i dokładnie wymieszać. Czapeczki
grzybków posmarować polewą. Schłodzić.
Jajka roztrzepać z
cukrami i
mąkami i rozprowadzić połową szklanki
mleka. Resztę
mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać
jajka i mieszać do zgęstnienia masy. Gotować przez 2-3 minuty.
Budyń wystudzić.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce
budyń, na koniec wlać
spirytus. Do czapeczek nakładać masę, przykrywać krążkami i do dziurek włożyć nóżki. Każdą nóżkę zanurzyć w roztrzepanym
białku i wiórkach. Całość schłodzić.



Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL