Wykonanie
Ten mazurek przejęłam od mojej Teściowej i szybko stał się jednym z moich ulubionych - zarówno za sprawą pysznej czekoladowej masy przypominającej w smaku
toffi na bardzo smacznym, kruchym cieście - jak i łatwości, z jaką się go robi. Serdecznie go Wam polecam !
Ciasto na blaszkę 25 x 35 cm :2,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego250 g.
masła4 łyżki gęstej
śmietany1
jajkoMasa czekoladowa:0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
cukru120 g.
masła1 pełna łyżka
kakao1,5 szklanki gładkiego
mleka w proszkuPrzygotowanie :W misce siekam
masło z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
śmietaną i
żółtkiem, dodaję
cukier puder i
waniliowy. Zagniatam ciasto, odkładam je na godzinę w chłodne miejsce.
Ciastem wyklejam dno blachy, wyklejam także wyższy brzeg, nakłuwam ciasto widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut. W rondlu z grubym dnem podgrzewam płynne
mleko z
masłem,
cukrem i
kakao, gdy
cukier się rozpuści zestawiam masę z ognia, lekko studzę i mocno ucierając dodaję
mleko w proszku. Powinna powstać dość gęsta masa. Jeszcze ciepłą masę przekładam na upieczony spód, wyrównuję powierzchnię. Mazurek można dodatkowo polukrować i ozdobić
bakaliami.