ßßß Cookit - przepis na Mazurek z masą czekoladową

Mazurek z masą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Ten mazurek przejęłam od mojej Teściowej i szybko stał się jednym z moich ulubionych - zarówno za sprawą pysznej czekoladowej masy przypominającej w smaku toffi na bardzo smacznym, kruchym cieście - jak i łatwości, z jaką się go robi. Serdecznie go Wam polecam !
Ciasto na blaszkę 25 x 35 cm :
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
250 g. masła
4 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
Masa czekoladowa:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
120 g. masła
1 pełna łyżka kakao
1,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
Przygotowanie :
W misce siekam masło z mąką, proszkiem do pieczenia, śmietaną i żółtkiem, dodaję cukier puder i waniliowy. Zagniatam ciasto, odkładam je na godzinę w chłodne miejsce. Ciastem wyklejam dno blachy, wyklejam także wyższy brzeg, nakłuwam ciasto widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut. W rondlu z grubym dnem podgrzewam płynne mleko z masłem, cukrem i kakao, gdy cukier się rozpuści zestawiam masę z ognia, lekko studzę i mocno ucierając dodaję mleko w proszku. Powinna powstać dość gęsta masa. Jeszcze ciepłą masę przekładam na upieczony spód, wyrównuję powierzchnię. Mazurek można dodatkowo polukrować i ozdobić bakaliami.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/04/mazurek-z-masa-czekoladowa.html