Wykonanie
Ciasteczka wprawdzie bardzo znane i lubiane, jak dla mnie i dzieci to bomba. Kruche, delikatne z
mlecznym kremem a najważniejsze że przygotowujemy je w domu co bardzo cieszy nasze pociechy.Robi się je bardzo szybko a jeszcze szybciej się pieką, przez co trzeba uważać aby się nie spiekły.
SKŁADNIKI :2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru3 duże łyżki ciemnego
kakao1
jajko150 g miękkiego
masła ( lub
margaryny)1
cukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSuche składniki wsypujemy do miski i mieszamy aż
kakao dobrze połączy się z
mąką. Dodajemy
masło i jako, wyrabiamy półkruche ciasto, jest troszkę klejące ale tak ma być. Zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Po wyjęciu posypujemy blat
mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm, wycinamy kółka które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez 8-10 minut, nie należy ich piec dłużej bo szybko się palą, wykładamy i studzimy.MASA :100 g miękkiego
masła naturalnego4 duże łyżki
cukru pudru4 duże łyżki
mleka w proszkuDo miseczki przekładamy
masło, wsypujemy
cukier,
mleko i ucieramy mikserem lub łyżką masę. Masa szybko gęstnieje, dla tego trzeba jak najszybciej nałożyć ją na
ciasteczka.PRZYGOTOWANIE :Na
ciastko kładziemy łyżeczkę
mlecznej masy i przykrywamy drugim
ciastkiem, lekko je dociskając. Gotowe oreo odkładamy do pojemnika aby zmiękły. Najsmaczniejsze na drugi dzień, do
kawki jak znalazł. Smacznego.