ßßß Cookit - przepis na Milky Way

Milky Way

nazwa

Wykonanie

BISZKOPT:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
MASA MLECZNA:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
25 dkg margaryny
2 szklanki mleka w proszku
POLEWA
3 łyżki wrzącego mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła
Sposób przygotowania
BISZKOPT: Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję stopniowo połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. Żółtka ucieram z pozostałą częścią cukru a następnie dodaje do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam, aż powstanie gładka puszysta masa. Blachę smaruje tłuszczem i dno obsypuje bułką tartą. Wylewam biszkoptową masę. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę około 30minut. Nie wyjmuje od razu z piekarnika tylko zostawiam na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.
MASA MLECZNA: Mleko gotuje z cukrem i cukrem wanilinowym. Studzę. Miękką margarynę ucieram na puszystą masę i dalej ucierając dodaje ostudzone mleko z cukrami i mlekiem w proszku. Na jedną część biszkoptu wykładam masę mleczną i przykrywam drugą częścią biszkoptu.
POLEWA: Do małego garnka wlewam mleko i we wrzącym rozpuszczam cukier. Następnie dodaje pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczam. Zdejmuje z ognia i wsypuje przesiane kakao. Energicznie mieszam, najlepiej trzepaczką by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzę i polewam ciasto.
Schładzam w lodówce.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/01/milky-way.html