BISZKOPT:6 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2-3 łyżki kakaoMASA MLECZNA:1/2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru2 opakowania cukru wanilinowego25 dkg margaryny2 szklanki mleka w proszkuPOLEWA3 łyżki wrzącego mleka3 łyżki cukru pudru3 łyżki ciemnego kakao100g margaryny lub masłaSposób przygotowaniaBISZKOPT: Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję stopniowo połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. Żółtka ucieram z pozostałą częścią cukru a następnie dodaje do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam, aż powstanie gładka puszysta masa. Blachę smaruje tłuszczem i dno obsypuje bułką tartą. Wylewam biszkoptową masę. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę około 30minut. Nie wyjmuje od razu z piekarnika tylko zostawiam na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.MASA MLECZNA: Mleko gotuje z cukrem i cukrem wanilinowym. Studzę. Miękką margarynę ucieram na puszystą masę i dalej ucierając dodaje ostudzone mleko z cukrami i mlekiem w proszku. Na jedną część biszkoptu wykładam masę mleczną i przykrywam drugą częścią biszkoptu.POLEWA: Do małego garnka wlewam mleko i we wrzącym rozpuszczam cukier. Następnie dodaje pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczam. Zdejmuje z ognia i wsypuje przesiane kakao. Energicznie mieszam, najlepiej trzepaczką by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzę i polewam ciasto.Schładzam w lodówce.