ßßß
Składniki:3 jajka3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia180 ml śmietanki 30%2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka kakaopolewa:3 łyżki cukru pudru3 łyżki mleka2 łyżki ciemnego kakao1 łyżka nutelli100 g masła lub margaryny
Sposób wykonania:Śmietankę podgrzać. Batony połamać na kawałki, dodać do ciepłej śmietanki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić by śmietanka ostygła do temperatury pokojowej.Jajka ubić z cukrem na puch. Masa powinna być prawie biała. Powoli, cały czas miksując wlewać śmietankę z batonami. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować na małych obrotach.Blaszkę na babkę, lub mniejszą keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Wylać przygotowaną masę. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170C ok 45 minut.Przygotować polewę.Mleko podgrzać w garnuszku i rozpuścić w nim cukier. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Podgrzewać do rozpuszczenia masła.Garnek zdjąć z ognia, dodać kakao i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką rózgową. Na koniec dodać nutellę. Wymieszać.Lekko wystudzoną babkę polać polewą i udekorować kawałkami batonów.Smacznego :)