Wykonanie
Babka powstała na życzenie mojej córki,która jest wielką fanką batonów Milky Way.Babka jest prosta w wykonaniu, śmietankowa, z lekko wyczuwalnym smakiem batonów.Istotnym jej elementem jest wykończenie -polewa i kawałki batoników - dzięki nim całość nabiera odpowiedniego charakteru.

Składniki:3
jajka3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia180 ml
śmietanki 30%2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
kakaopolewa:3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
mleka2 łyżki ciemnego
kakao1 łyżka nutelli100 g
masła lub
margaryny

Sposób wykonania:
Śmietankę podgrzać. Batony połamać na kawałki, dodać do ciepłej
śmietanki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić by
śmietanka ostygła do temperatury pokojowej.
Jajka ubić z
cukrem na puch. Masa powinna być prawie biała. Powoli, cały czas miksując wlewać
śmietankę z batonami. Wsypać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Zmiksować na małych obrotach.Blaszkę na babkę, lub mniejszą keksówkę wysmarować
masłem i obsypać
mąką. Wylać przygotowaną masę. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170C ok 45 minut.Przygotować polewę.
Mleko podgrzać w garnuszku i rozpuścić w nim
cukier. Dodać
masło pokrojone na mniejsze kawałki. Podgrzewać do rozpuszczenia
masła.Garnek zdjąć z ognia, dodać
kakao i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką rózgową. Na koniec dodać nutellę. Wymieszać.Lekko wystudzoną babkę polać polewą i udekorować kawałkami batonów.Smacznego :)