Wykonanie
Do tej
pory żyłam w przekonaniu, że ciasta z karmelem są po prostu strasznie słodkie i po jednym kawałku ma się dosyć. Mój błąd! Przez przypadek trafiłam na filmik użytkownika Video-kuchnia.pl umieszczony na YouTubie i na sam widok tego ciasta ślinka mi pociekła ;-) Nie myśląc długo kupiłam wszystkie potrzebne składniki i zabrałam się do pieczenia.Efekt wizualny - szalenie apetyczny a smak ciasta jeszcze lepszy! Jedyne co zmodyfikowałam w oryginalnym przepisie to ilość karmelu oraz
orzechów.Składniki:ciasto :7
jajek100g
mąki pszennej150g
cukru pudru3 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa budyniowa:750ml
mleka2 opakowania budyniu100g
masła (u mnie
margaryny)1 łyżka
cukrumasa orzechowa :400g masy kajmakowej np. z biedronki200g niesolonych
orzechów ziemnychWykonanie:
Białka oddzielone od
żółtek ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem, nie przerywając miksowania dodawać stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Masę połączyć delikatnie łyżką z pianą z
białek. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 30 minut. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Budynie rozprowadzić z
cukrem w szklance
mleka. Pozostałe
mleko zagrzać i rozpuścić w nim
margarynę. Do gorącego wlać mieszankę budyniową i mieszać do zgęstnienia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Kremem budyniowym przełożyć blaty ciasta. Wierzch pokryć podgrzanym w rondlu karmelem z
orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Smacznego! :-)
Przepis źródłowy wraz z filmem znajdziecie tu: