ßßß
            
        
fot. http://www.katarzyna-wojciechowska.art.pl/Składniki:- 175 g cukru- 175 g masła- 3 jajka (rozkłócone)- 150 g mąki pszennej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżki kakao- 5 łyżek mleka- 75 g czekolady deserowej (połamanej na kawałki)- 1 łyżeczka masła- 8 łyżek wiórków kokosowych- 100 g cukru pudru- 125 ml śmietanki kremówkiPrzygotowanie:Formę (keksówkę) posmarować cienko tłuszczem.W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dolewać jajka, nie przerywając ubijania.Przez sito przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać.Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 40 minut.Pozostawić w formie na ok. 5 minut do przestygnięcia, następnie wyłożyć na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.Polewa czekoladowa:Do miski umieszczonej nad rondlem z gorąca wodą wrzucić czekoladę, masło i wlać mleko.Mieszać do momentu aż roztopi się czekolada.Dosypać cukier puder i utrzeć na gładką masę.Ostudzić i poczekać aż masa zgęstnieje, następnie posmarować nią ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do stężenia.Śmietankę kremówkę ubić mikserem.Na wierzchu ciasta wyciąć wgłębienie w kształcie litery „V”, wycięty kawałek odłożyć na bok.Do woreczka do dekorowania nałożyć bitą śmietanę, wycisnąć ją w powstałą szparę, włożyć wycięty kawałek ciasta na miejsce.Wzdłuż linii nacięcia ozdobić wzorkiem wyciśniętym z reszty bitej śmietany.