Wykonanie
fot. http://www.katarzyna-wojciechowska.art.pl/Składniki:- 175 g
cukru- 175 g
masła- 3
jajka (rozkłócone)- 150 g
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
kakao- 5 łyżek
mleka- 75 g
czekolady deserowej (połamanej na kawałki)- 1 łyżeczka
masła- 8 łyżek
wiórków kokosowych- 100 g
cukru pudru- 125 ml
śmietanki kremówkiPrzygotowanie:Formę (keksówkę) posmarować cienko tłuszczem.W misce utrzeć
masło z
cukrem na puszystą masę, stopniowo dolewać
jajka, nie przerywając ubijania.Przez sito przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao, dokładnie wymieszać.Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 40 minut.Pozostawić w formie na ok. 5 minut do przestygnięcia, następnie wyłożyć na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Polewa czekoladowa:Do miski umieszczonej nad rondlem z gorąca
wodą wrzucić
czekoladę,
masło i wlać
mleko.Mieszać do momentu aż roztopi się
czekolada.Dosypać
cukier puder i utrzeć na gładką masę.Ostudzić i poczekać aż masa zgęstnieje, następnie posmarować nią ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do stężenia.
Śmietankę kremówkę ubić mikserem.Na wierzchu ciasta wyciąć wgłębienie w kształcie litery „V”, wycięty kawałek odłożyć na bok.Do woreczka do dekorowania nałożyć
bitą śmietanę, wycisnąć ją w powstałą szparę, włożyć wycięty kawałek ciasta na miejsce.Wzdłuż linii nacięcia ozdobić wzorkiem wyciśniętym z reszty
bitej śmietany.