Wykonanie
Tarta dla wielbicieli
słodyczy,
bananów i
białej czekolady. Świetnie pasuje z dodatkiem
lodów. Pieczenie ograniczamy do minimum - pieczemy tylko krótko spód tarty. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Jeśli mamy ochotę ganache z
czekolady możemy zrobić z
mlecznej lub
gorzkiej czekolady - w drugim przypadku, gdy chcemy by
tarta nie była zbyt słodka. Jeśli robimy ganache z
białej czekolady warto dla równowagi posypać wierzch niesłodzonym
kakao./przepis własny; 1 szklanka=250ml; forma do tarty o średnicy 26cm/ciasto kruche:125 g kostki
masła lub
margaryny (schłodzone w lodówce)1/4 szklanki
cukru pudru1 i 1/4 szklanki
maki pszennej1 małe
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniawierzch:6 łyżek
śmietanki 30%200 g
białej czekolady2-3 dojrzałe
bananykakao (bez
cukru) do oprószenia wierzchu - ok. 0,5 -1 łyżeczka
Przygotowujemy ciasto: mieszamy suche składniki, następnie dodajemy
jajko i
masło.
Masło kroimy nożem na kawałki, tak by łączyło się z
mąką. Na koniec krótko wyrabiamy aż do połączenia składników. Wykładamy
ciastem formę do tarty robiąc nieco wyższe brzegi. Widelcem dziurkujemy ciasto w kilku miejscach. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 12-15 minut aż się zarumieni. Wykładamy z piekarnika i studzimy.Po wystudzeniu
spodu przygotowujemy ganache z
czekolady:
śmietankę umieszczamy w garnku, podgrzewamy. Gdy zobaczymy że
śmietanka zaczyna się gotować zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy do
śmietanki połamaną na kawałki
czekoladę. Pozostawiamy na chwilę, a następnie mieszamy wszystko aż do rozpuszczenia
czekolady (już nie podgrzewamy masy, tylko mieszamy) i uzyskania gładkiej masy.Na wystudzony spód układamy pokrojonego w plastry
banana (plastry najlepiej o grubości wysokości
boków ciasta- u mnie ok. 0,5cm). Na
banany wkładamy ganache z
czekolady, równomiernie rozprowadzamy. Następnie oprószamy wierzch
kakao. Wkładamy tartę na ok. 2 godziny do lodówki by masa stężała.