ßßß Cookit - przepis na Tarta z bananami i ganache z białej czekolady

Tarta z bananami i ganache z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Tarta dla wielbicieli słodyczy, bananów i białej czekolady. Świetnie pasuje z dodatkiem lodów. Pieczenie ograniczamy do minimum - pieczemy tylko krótko spód tarty. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Jeśli mamy ochotę ganache z czekolady możemy zrobić z mlecznej lub gorzkiej czekolady - w drugim przypadku, gdy chcemy by tarta nie była zbyt słodka. Jeśli robimy ganache z białej czekolady warto dla równowagi posypać wierzch niesłodzonym kakao.
/przepis własny; 1 szklanka=250ml; forma do tarty o średnicy 26cm/
ciasto kruche:
125 g kostki masła lub margaryny (schłodzone w lodówce)
1/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/4 szklanki maki pszennej
1 małe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wierzch:
6 łyżek śmietanki 30%
200 g białej czekolady
2-3 dojrzałe banany
kakao (bez cukru) do oprószenia wierzchu - ok. 0,5 -1 łyżeczka
Przygotowujemy ciasto: mieszamy suche składniki, następnie dodajemy jajko i masło. Masło kroimy nożem na kawałki, tak by łączyło się z mąką. Na koniec krótko wyrabiamy aż do połączenia składników. Wykładamy ciastem formę do tarty robiąc nieco wyższe brzegi. Widelcem dziurkujemy ciasto w kilku miejscach. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 12-15 minut aż się zarumieni. Wykładamy z piekarnika i studzimy.
Po wystudzeniu spodu przygotowujemy ganache z czekolady: śmietankę umieszczamy w garnku, podgrzewamy. Gdy zobaczymy że śmietanka zaczyna się gotować zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy do śmietanki połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawiamy na chwilę, a następnie mieszamy wszystko aż do rozpuszczenia czekolady (już nie podgrzewamy masy, tylko mieszamy) i uzyskania gładkiej masy.
Na wystudzony spód układamy pokrojonego w plastry banana (plastry najlepiej o grubości wysokości boków ciasta- u mnie ok. 0,5cm). Na banany wkładamy ganache z czekolady, równomiernie rozprowadzamy. Następnie oprószamy wierzch kakao. Wkładamy tartę na ok. 2 godziny do lodówki by masa stężała.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/05/Tarta-z-bananami-i-ganache-z-bialej-czekolady.html