ßßß
Składniki:1 szklanka śmietany kremówki
150g czekolady ( 1,5 tabliczki)100g masła (1/2 kostki)1/2 szklanki cukru3 jajka3 banany2/3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruCzekoladę topimy w kąpieli wodnej (nastawiamy wodę w garnku a na nim układamy metalową miskę tak by nie dotykała wody, wykładamy czekoladę i często mieszając czekamy aż się stopi). Masło ucieramy z cukrem, następne dodajemy przestudzoną czekoladę, jajka oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W czasie, gdy muffinki się pieką miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Odkładamy nieco do dekoracji, a do pozostałej części wkrajamy 2 banany. Wstawiamy śmietanę do lodówki. Kiedy upieczone muffinki nieco ostygną ścinamy wierzch i nieco wydrążamy środek. Nakładamy śmietanę z bananami do środku. Układamy wcześniej ścięty wierzch i ozdabiamy pozostałą śmietaną wraz z plasterkiem banana*. Można też nieco posypać wydrążonym środkiem. Zajadamy!*Jeśli muffinki będą nam potrzebne dopiero za jakiś czas bananem warto ozdobić tuż przed podaniem, inaczej nam ściemnieje i będzie wyglądać mało efektowanie.




