Wykonanie
Ostatnio u siostry
jadłam to ciacho, nazwa jego to torcik
serowy. Trochę zmieniłam go i zrobiłam na dużej blaszce by było więcej pychotki :)
Składniki:
biszkopty lub
biszkopt z 5
jajek5
jajek7 łyżek
cukru7 łyżek
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa:10
jajek1 szklanka
śmietany 18 %2 litry
mleka250 g
masła prawdziwego1 łyżka
cukru waniliowego1 szklanka
cukru pudru1 szklanka
mleka w proszku2 płaskie łyżki
kakao2
galaretkiNa początku zabieramy się za masę czyli gotujemy 2 litry
mleka,
jajka miksujemy ze
śmietaną i powoli wlewamy do gotującego się
mleka, ciągle mieszamy ja to robiłam rózgą. Wszystko gotujemy około 5 minut pamiętając by mieszać, aż utworzy się
twarożek. Jeszcze gorące odcedzamy na sitku wyłożonym gazą, i zostawiamy do wystygnięcia.Rozpuszczamy
galaretki u mnie truskawkowa i agrestowa, każdą oddzielnie według przepisu na opakowaniu.
Możemy użyć gotowych biszkopcików, lub tak jak ja upiec
biszkopt i go przekroić.Na
biszkopt ubijamy
białka z
cukrem na sztywno dodajemy
żółtka mieszamy, następnie
mąkę i
proszek do pieczenia, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.Jak
twarożek jest już wystudzony ucieramy
masło z
cukrem pudrem, stopniowo dodajemy
twarożek, następnie wsypujemy
mleko w proszku i dokładnie ucieramy.Naszą masę dzielimy na połowę do jednej dodajemy
kakao. W dużej blaszce w której piekł się
biszkopt, układamy jedną część
biszkoptu, nasączamy go
galaretką, na to masa
kakaowa, następnie następna część
biszkoptu również nasączonego i biała masa. Na wierzch wylewamy drugą
galaretkę lekko już skrzepniętą. Całość wkładamy do lodówki by dobrze schłodzić.